Росія намагається зламати формат мирного процесу, який ініціює Україна, — політолог 

Мирний план України Фото: picture-alliance.com

Російська Федерація намагається всіляко протидіяти українським пропозиціям — і формулі миру, і тим трекам, які виносяться на розгляд на Саміт миру. Усе це Росію дратує, і вона намагається зламати формат мирного процесу, який ініціювала Україна разом із партнерами. РФ хоче нав’язати інші переговори — тільки на своїх умовах. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

“Хочу внести невелике уточнення. Є формула миру України, є план перемоги, який Володимир Зеленський презентує у США і буде обговорювати з американським президентом, а також із кандидатами на пост глави держави. Думаю, що є й інші пропозиції, які будуть обговорюватися на Генеральній асамблеї ООН. Це все трохи різні речі, різні документи. І Росія, звичайно, намагається протидіяти будь-яким українським пропозиціям — і формулі миру, і тим, які виносяться на розгляд на Саміт миру. Це Росію дратує, і вона намагається зламати цей формат мирного процесу, який ініціювала Україна разом із партнерами. Тому що РФ хоче нав’язати інші переговори. Переговори на своїх умовах”, — зазначив Фесенко.

На його думку, ще більше побоювань у Росії з приводу пропозицій, які Україна готує для Сполучених Штатів.

“Одна з цих пропозицій відома. Це тема, яка обговорюється вже не перший місяць і особливо активно — в останні тижні. Йдеться про те, щоб партнери, насамперед США, зняли обмеження для використання західної далекобійної зброї, ракет середньої дальності, для ударів по військових об’єктах на російській території, звідки наносяться удари по Україні. Звісно, це викликає не просто роздратування в Росії, а великі побоювання. І саме тому, що це велика небезпека для Росії, не тільки російська пропаганда, але й керівництво країни-агресора, сам Путін, головна їхня пропагандистська зброя, почали запускати не просто страшилки, а прямі погрози на адресу Заходу”, — сказав політолог.

За словами Фесенка, Путін намагається погрожувати більш тонко, предметно, іноді не конкретизуючи свої погрози. До того ж політолог не виключає, що крім публічних заяв про удари у відповідь, є й сигнали неформальними каналами, неофіційними, де також можуть заявляти про контрдії Росії.

“Наприклад, передача російських ракет або систем ППО хуситам, або допомога Ірану у створенні ядерної зброї, сприяння Північній Кореї в розвитку їхньої супутникової зброї тощо. Це досить серйозні загрози, тому в США їх беруть до уваги”, — зазначив спікер.

Усе це зайвий раз свідчить про те, що в Росії дуже побоюються зняття обмежень на удари по російській території, вважає політолог.

“Це суттєво послабить російський потенціал війни проти України. І, звичайно ж, це обмежить можливості взагалі для ведення війни проти нашої країни. І так чи інакше це наближатиме війну до завершення. А це суперечить планам Путіна. Тому вони намагаються всіляко протидіяти просуванню українського плану перемоги, який Зеленський обговорюватиме в США”, — резюмував Фесенко.

Читайте також: Чотири ключові пункти й один додатковий: Зеленський розповів про план перемоги України (ВІДЕО)

Нагадаємо, Україна має намір провести другий Саміт миру вже у листопаді 2024 року.

Читайте також: Росія не зацікавлена у другому Саміті миру, — Петренко

Прямий ефір