“Несподівана та нетривала прогулянка”: вихід 16 російських кораблів у Чорне море прокоментував Плетенчук

Дмитро Плетенчук. Фото: uatv.ua

Протягом двох діб Росія тримала у Чорному морі 16 кораблів, майже половина з яких були носіями крилатих ракет “Калібр”. Ця “несподівана і нетривала прогулянка” російського флоту навряд чи була навчаннями. Можливо, росіяни відчули небезпеку для кораблів у порту “Новоросійськ”, який залишається тепер головною базою для Чорноморського флоту РФ. Таку думку сьогодні, 17 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Вибір у них, як-то кажуть, з вогню і в полум’я. У відкритому морі вони можуть зустрітися з українськими дронами, а в пункті базування “Новоросійськ”, мабуть, росіяни очікують на якусь іншу загрозу, небезпечнішу навіть за морські дрони. І можливо, саме з цієї причини вони обрали вихід у море як меншу загрозу, бо досить складно пояснити логічно, чим було спровоковано цей вихід. Деякі аналітики висувають таку теорію: можливо, це були навчання. Але для навчання недостатньо тривало все це відбувалося”, — прокоментував гість ефіру.

Він наголосив: із втратою Криму як бази Чорноморського флоту Росія не має інших варіантів, крім Новоросійська. База в Очамчирі в окупованій частині Грузії не має необхідної глибини та площі.

“Окрім як у Новоросійську, більше їм пристати і немає де. Вони намагалися розміщувати свої одиниці колись і в Туапсе, і в Сочі, і на цивільних причалах. Але в результаті все одно вони, звичайно ж, повернулися до Новоросійська, бо це й військова логістика, це й засоби оборони, зокрема протиповітряної. Крім того, сама база розташована досить віддалено безпосередньо від рейду, тобто, в принципі, там оборону організувати простіше, ніж на відкритому узбережжі. І як ви бачите, ворог після такої недовгої своєї, несподіваної прогулянки у відкритому морі все одно повернувся до пункту базування “Новоросійськ”, — резюмував Дмитро Плетенчук.

Нагадаємо, 14 та 15 вересня Військово-морські сили Збройних сил України повідомляли про присутність у Чорному морі 16 російських кораблів, серед них семи ракетоносіїв загальним залпом до 48 “Калібрів”. З 16 вересня у Чорному морі перебуває один російський корабель — носій крилатих ракет “Калібр” загальним залпом до чотирьох ракет.

Прямий ефір