Ворог дезорієнтований діями Сил оборони України — оцінка генерала

Микола Маломуж. Фото: apostrophe.ua

Росіяни не мають готових досвідчених бойових частин, крім уже задіяних на фронті, тому ворогові важко наступати, зокрема на Покровському напрямку. Йому доводиться маневрувати, а це важко, бо Сили оборони України вже проводять контратаки. Про це в ефірі FREEДОМ сказав генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Щоб ворог не міг маневрувати своїми засобами, тим більше на Покровському напрямку, підтягувати нові та нові бойові частини, ми завдаємо ударів і на Харківському напрямку, по всьому сектору і Куп’янського, і Лиманського, відповідно, Донецького та Запорізького напрямків, загрожуючи противникові наступальною, контрнаступною операцією… Це Курськ і загроза можливих ударів наших по Бєлгородській, Брянській областях. І це альтернативна, можливо, операція зі звільнення території України у зовсім іншому секторі. Тому ворог дезорієнтований, намагається ще пробиватися, але великих сил та засобів у нього немає, і він не зміг їх згенерувати”, — коментує він.

Говорячи про Курську операцію Сил оборони України, Маломуж зазначив, що ворог недооцінив ситуацію і, як і раніше, розгублений “щодо організації оборони, тим більше залучення військ”.

“Вирішили якісь окремі частини стягнути з глибинки Росії, з Калінінградської області. Деякі частини, не основні, спрямовані на фронт, але це не працює. Тим більше це незлагоджена позиція. Не було створено єдиного штабу, а є три командувачі з різних відомств. Тому дезорганізація полегшувала нам завдання”, — констатував гість ефіру.

За його оцінкою, росіяни змогли стягнути в Курську область понад 60 тис. військових, але цим вдалося прикрити території за деякими напрямками. Водночас українські частини продовжують маневрувати та завдавати ударів.

“Тому вони [росіяни] обрали тактику створення укріпрайонів, особливо біля Курчатівської станції у напрямку Курського сектора. Але ми <…> провели дуже успішну операцію не лише у плані нейтралізації логістичних шляхів, а й замикання окремих частин, які мали досвіду у веденні бойових дій. Вони фактично зараз в оточенні, і це те, що дозволяє нам у перспективі, можливо, або взяти їх у полон, або деблокувавши цей напрямок, різко завдати ударів по цьому сектору. І вони не мають шансів. Я думаю, що найближчим часом це потрібно зробити, щоб ворог не міг провести свої дії щодо їхнього звільнення. Це один із секторів, який важливий не лише для контролю, а й для нейтралізації великої кількості військ. Там приблизно 2 300 осіб”, — каже Микола Маломуж.

Генерал зазначає, що стабілізувати ситуацію на Курському напрямку росіяни поки що не змогли, водночас ЗСУ створюють там укріпрайони, розуміючи, що в перспективі ворог розпочинатиме наступальні операції.

“Створивши буферну зону, її потрібно тримати. Але ще раз наголошую, дуже добре продумуючи наступні операції, які дезорієнтуватимуть ворога, вже стратегічного рівня. Це дозволятиме і дезорієнтувати спільний фронт, бо не буде резервів, а ми продовжуватимемо а готуватимемо наступальні операції в інших секторах”, — сказав Микола Маломуж.

Читайте також: Зона контролю ЗСУ в Курській області може збільшитися до 2 000 кв. км, — Коваленко

Нагадаємо, ЗСУ розпочали Курську операцію 6 серпня 2024 року. Наразі українські війська контролюють понад 1 300 кв. км Курської області, це понад 100 населених пунктів. Армія РФ втратила на цьому напрямку вже 6 тис. військовослужбовців.

Читайте також: Україна досягла оперативного прориву в Курській області: що це означає, пояснив військовий аналітик

Прямий ефір