1600 жителів Авдіївки відмовляються від евакуації: як виживають під вогнем росіян — у репортажі FREEДОМ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Російські окупаційні війська не полишають спроб оточити Авдіївку Донецької області, активно застосовуючи авіацію. Також вони перекидають на цей напрямок велику кількість бронетехніки та механізовані колони. Про це повідомив представник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. У місті, як і раніше, залишається ще трохи більше ніж 1,5 тисячі місцевих жителів. Як вони виживають під вогнем окупантів — дізнавалася кореспондентка телеканалу FREEДОМ Анастасія Волкова.

З околиць Авдіївки видно тимчасово окупований російською армією Донецьк. На початку жовтня путінські війська почали спроби активних штурмів міста.

Усі сім’ї з дітьми евакуйовані з Авдіївки. Школи та садочки розбиті, залишатися в місті вкрай небезпечно для життя.

“Всяке буває. І боїмося, і не боїмося. І радіємо ось такому дню, як тихенько, як сьогодні. А далеко стріляють. А буває таке, що стіни в підвалі тремтять”, — каже жителька Авдіївки Людмила.

Микола показав свій будинок, пошкоджений авіаударом. Зруйновано весь під’їзд, сам чоловік перебував у цей момент у сусідньому.

“Бахнуло добре. Аж присипало трошки. Я був у підвалі в цей момент. І ось Тамара моя теж, була в хаті, а потім як відчула — спустилася в підвал і яяяяяяк шуууххх. Я пам’ятаю, що о 9:15 ранку”, — згадує чоловік.

За його словами, подібні обстріли останнім часом почастішали. Нещодавно в сусідньому будинку теж зруйнувало під’їзд. Гасити пожежу ходили всі, хто міг.

Микола евакуюватися не збирається. Каже, що сирота і їхати йому нікуди. Зараз займається підготовкою до зими: уже облаштував підвал, встановив буржуйку, заготовляє дрова.

Через постійні російські атаки і те, що 22 км траси на під’їзді до Авдіївки на очах у супротивника і постійно обстрілюється, волонтери поки що не привозять туди гуманітарну допомогу. Але запасів людям вистачає. У Тамари є 15 кг круп. Хліб печуть самі. Жінка живе разом із сином і невісткою. Внаслідок нещодавнього обстрілу квартира Тамари пошкоджена. Тепер жінка планує з дітьми провести зиму в підвалі.

У підвалах і сховищах міста залишається близько 1600 місцевих жителів. Усі вони відмовляються від евакуації.

“Ситуація там дуже напружена. Поки що докорінно нічого не змінно, починаючи від 10 жовтня. Загострення воно є, і воно тримається. Зараз відбувається друга хвиля цього загострення. Цілодобово ворог намагається штурмувати наші позиції. На півдні, на півночі від міста. Артилерія працює цілодобово і ствольна, і реактивна артилерія — і по позиціях, і по місту. Дуже великі руйнування. На рахунок гуманітарної ситуації — резервів і продуктів харчування, гігієни, медицини — орієнтовно на 2-2,5 місяці все є”, — повідомив голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Місцева влада закликає людей, які залишилися, евакуюватися, поки є можливість.

“11 людей ми вивезли за тиждень до цього загострення. Від першого дня загострення, той тиждень ми вивезли 19 людей, потім певне затишшя було, три дні загалом ніхто не мав бажання виїжджати… Сподіваюся, що все ж таки якийсь інстинкт самозбереження спрацює, що головне в цій ситуації — вижити першочергове, а все решта буде”, — сказав Барабаш.

Сили оборони України продовжують завдавати нищівних ударів по російських військах біля Авдіївки. За даними міністра оборони України Рустема Умерова, Росія втратила в районі Авдіївки вже близько чотирьох тисяч особового складу. Це найбільші втрати росіян за поточний рік.

Читайте також: Динаміка в районі Авдіївки залишатиметься інтенсивною, росіяни змінили тактику, — військовий оглядач

Нагадаємо, раніше Барабаш розповів, що ризиків оточення російською окупаційною армією міста Авдіївка в Донецькій області сьогодні немає.

Прямий ефір