Збої в роботі Telegram у Росії — влада взялася за месенджери: що відомо (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

У ніч на 19 серпня користувачі Telegram у Росії зіткнулися з масштабними збоями. Про те, що Telegram не працює без VPN, повідомляли переважно жителі Москви і Санкт-Петербурга. Експерти впевнені: причина збою — тестування блокування. Адже неполадки в роботі месенджера зафіксовано виключно в Російській Федерації, інформує FREEДОМ.

Кремль уже давно перекриває росіянам усі можливі незалежні джерела інформації. Дійшла черга і до Telegram. 

“Причина збою — спроба або тестування блокування Telegram з боку російської влади… Не йдеться про глобальний збій, оскільки даних про нього немає в Downdetector”, — пояснив IT-фахівець, директор некомерційної організації “Товариство захисту інтернету” Михайло Клімарьов. 

На початку серпня 2024 року Роскомнадзор оголосив про блокування месенджера Signal нібито “за порушення законодавства”.

З 8 серпня на комп’ютерах російських користувачів перестав відкриватися YouTube. А з масштабними збоями — відео завантажувалося довго і відтворювалося в низькій якості — громадяни Російської Федерації зіткнулися ще 1 серпня.  

У путінського режиму претензій до YouTube накопичилося чимало. Він не закриває доступ до заборонених у РФ незалежних ЗМІ, не висвітлює війну Росії проти України так, як того хотілося б Кремлю, та ще й заблокував деяких кремлівських пропагандистів.

“YouTube — це така велика скалка для Кремля, він завдає йому досить багато незручностей. З початку війни ми бачимо, що інтерес росіян до цього відеохостингу постійно зростає. І, звісно, та політика, яку робить сервіс щодо російських пропагандистів, теж не може не дратувати тих, хто відповідає за ухвалення нових законів у РФ. Тому, якби такого не було, то, можливо, прикривали б очі на цей відеохостинг”, — зазначає політичний коментатор Дмитро Єловський. 

Про те, що в Російській Федерації почнуть сповільнювати роботу YouTube на комп’ютерах, ще 25 липня заявив депутат держдуми Олександр Хінштейн. Більшість користувачів натяк зрозуміли — не за горами повне блокування відеохостингу. 

“Здебільшого, люди зараз скачують VPN, намагаються добути звідти інформацію, зайшовши в той самий YouTube, тому проблеми в роботі хостингу не пов’язані із серверами компанії Google. Це добровільне, усвідомлене блокування російської влади”, — каже журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин. 

Російська влада хоче замінити YouTube вітчизняним додатком VКВідео, пише видання “Верстка”. Але поки спасибі Путіну за блокування Ютуб і месенджерів можуть сказати хіба що продавці Wi-Fi-роутерів з попередньо встановленими VPN-сервісами. У першій половині серпня продажі таких пристроїв у РФ зросли на 40%, порівняно з липнем. 

“Цікаво, що VPN-роутери використовують не тільки для перегляду YouTube без будь-яких проблем, а й для доступу до пристроїв “розумного будинку”, доступ до яких заблокували західні виробники після введення санкцій. Так, сьогодні, щоб користуватися, наприклад, якимось “розумним” газовим котлом, потрібен доступ до нього через VPN, який приховає, що за фактом він розташований у Росії”, — йдеться в публікації на сайті iXBT.com із посиланням на фахівців з інформаційної безпеки.

Незважаючи на те, що в Російській Федерації поки що не передбачено відповідальності за використання VPN, 1 березня поточного року набула чинності заборона на популяризацію сервісів. Роскомнадзор намагається видалити з інтернету будь-яку інформацію про них, а також обмежити пошукову видачу.

Читайте також: За уповільненням YouTube може послідувати блокування WhatsApp: чому в РФ воюють з інтернет-ресурсами (ВІДЕО)

Нагадаємо, якщо у вас у країні заблоковано доступ до відеосервісів, прямий ефір телеканалу FREEДОМ можна дивитися цілодобово на нашому сайті.

Завантажте програму VPN на ваш комп’ютер або встановіть на смартфон — і отримуйте доступ до відкритого перегляду. Подробиці — у відеоінструкції.

Прямий ефір