За уповільненням YouTube може послідувати блокування WhatsApp: чому в РФ воюють з інтернет-ресурсами (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Масштабний збій у роботі YouTube у Росії стався в ніч на 1 серпня. Напередодні голова комітету з інформаційної політики Держдуми РФ Олександр Хінштейн у своєму Telegram-каналі анонсував подальше уповільнення YouTube до 70% від нормальної швидкості. За його словами, це вимушений крок, спрямований на адміністрацію ресурсу, мовляв, так її хочуть змусити “підкорятися російським законам”, інформує FREEДОМ.

“Ширше завдання для російського уряду полягає не тільки в тому, щоб перервати інформаційний зв’язок із Заходом або опозицією, але й весь культурний зв’язок. І таким чином, YouTube дійсно приносить купу опозиційних голосів у Росію. Але насправді ті, хто дійсно хочуть слухати опозиційні голоси, знайдуть спосіб. І ми знаємо, що в Китаї ви можете знайти інформацію, якщо ви дійсно цього хочете, хоча китайський уряд пішов далі в ізоляції інтернету”, — сказав політолог Борис Пастухов.

Блокування YouTube знижує потенціал людей до освіти та сприяє розвитку найменш здорових інфозвичок. Адже на політичні ролики в російськомовному сегменті YouTube припадає не більше ніж 5% переглядів, решта — розважальний та освітній контент.

Росіяни почали масово відмовлятися від послуг провайдерів через уповільнення YouTube. Про це вже повідомили понад 135 регіональних провайдерів.

“Через “відсутність офіційних заяв у ЗМІ та опублікованих нормативно-правових актів щодо зазначеної проблеми” оператори не можуть роз’яснити користувачам причини вжитих заходів. У зв’язку з цим “Ростелесеть” просить Мінцифри й Роскомнагляд надати роз’яснення, а також розповсюдити інформацію про причини уповільнення швидкості роботи YouTube”, — йдеться в публікації The Moscow Times.

Сервіс контекстної реклами Google повністю згорне свою діяльність у Рунеті та відключить облікові записи користувачів із Росії. Відповідні повідомлення отримали російські видавці та блогери.

“Ми деактивуємо всі акаунти, країною розташування яких вказано Росію. Це означає, що отримувати дохід від монетизації через такі акаунти буде не можна. Заробіток за липень буде виплачено між 21 та 26 серпня, якщо в обліковому записі не призупинено отримання платежів, і досягнуто порогів оплати”, — повідомила команда Google Payments.

Підконтрольна Кремлю корпорація VK почала розробку нового так званого “національного месенджера”, щоб замінити WhatsApp, який російська влада може заблокувати цієї осені. За словами джерел “Верстки”, месенджер для росіян планують розробити на основі вже наявного “ТамТам”.

Також російські користувачі скаржаться на проблеми в роботі месенджера Signal. Його неможливо відкрити без VPN або ввімкнення режиму обходу блокувань.

“Росіяни, яким важливо отримувати інформацію не тільки з офіційних джерел, уже давно на “ти” з VPN, ТОРом та іншими способами. Буквально пенсіонери вже допомагають один одному встановлювати обхід блокувань. Я думаю, що тут є момент із Радянського Союзу, коли заборонений контент люди все одно діставали”, — сказав політичний коментатор, ведучий каналу “Ходорковский Live” Дмитро Єловський.

Читайте також: YouTube у Росії майже заблокований: навіщо Кремль обмежує доступ — думки експертів і глядачів FREEДОМ

Якщо у вас у країні заблоковано доступ до відеосервісів, прямий ефір телеканалу FREEДОМ можна дивитися цілодобово на нашому сайті.

Завантажте програму VPN на ваш комп’ютер або встановіть на смартфон — і отримуйте доступ до відкритого перегляду. Подробиці — у відеоінструкції.

Прямий ефір