Союзники допомагають Україні зміцнювати оборону — які поставки очікуються (ВІДЕО)

Комплекс ППО Patriot. Фото: gettyimages.com

Румунія передасть Україні американську систему ППО Patriot, поставлену армії країни США. Таке рішення ухвалила Вища рада оборони. Тим часом Данія надасть Україні 19-й пакет допомоги, який буде спрямований на підтримку Києва і в довгостроковій перспективі. Пакети допомоги від партнерів продовжують надходити в Україну, інформує FREEДОМ.

У Білому домі заявили про пріоритет у наданні ЗСУ ракет для Patriot і NASAMS, відтермінувавши терміни доставки замовлень в інші країни. За словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джона Кірбі, цього буде достатньо, щоб забезпечити Україну засобами для повітряної оборони на наступні 16 місяців.

“Сполучені Штати Америки мають потужну програму продажу військової продукції за кордон, за якою наша оборонно-промислова база виробляє, а потім експортує матеріали в інші країни, включно з, звичайно, ракетами протиповітряної оборони. Ми збираємося змінити пріоритети експортних поставок, щоб ракети, які зараз сходять з конвеєра, були надані Україні. Це гарантує, що ми зможемо забезпечити Україну ракетами, необхідними для підтримки її запасів у ключовий момент війни”, — заявив Кірбі.

Німеччина надала ще одну велику партію зброї, що включає, зокрема, системи ППО, танки і бронемашини. В останню партію допомоги для України входить і система IRIS-T. Тепер у ЗСУ їх уже шість.

Також системи протиповітряної оборони Україні передасть і Румунія, йдеться в заяві адміністрації румунського президента. Бухарест замовив у США сім батарей ППО в модифікаціях ПАК-2 і ПАК-3. Отримано чотири з них, розгорнуто дві. У повідомленні не уточнюється, чи буде передано Києву вже розгорнуту систему ППО.

“Ця передача зумовлена продовженням переговорів нашої країни з союзниками, зокрема з американським стратегічним партнером, з метою отримання аналогічної або еквівалентної системи, яка задовольнить потребу в забезпеченні захисту національного повітряного простору”, — йдеться в повідомленні на сайті адміністрації президента Румунії.

Раніше глава Української держави Володимир Зеленський заявляв про те, що Україна має лише близько чверті необхідної кількості ППО, щоб захистити від руйнувань енергетичну інфраструктуру країни. Але, незважаючи на це, українські військові знаходять нестандартні можливості. Їхній досвід уже переймають союзники, особливо враховують важливість багатошарової протиповітряної оборони та ефективної інтеграції різних систем ППО на полі бою.

“Ті рішення, які шукають наші Сили оборони, — унікальні. Вони створюються на підставі тактико-технічних характеристик того озброєння, яке ми використовуємо. І є тактико-технічні характеристики, які ми використовуємо в надможливостях тих же засобів ППО проти таких вагомих ракет, як “Циркон”, “Кинджал”. На практиці не було випадків, щоб відпрацьовували знищення цих ракет”, — говорить експерт у сфері авіації, заступник гендиректора компанії з виробництва засобів РЕБ Анатолій Храпчинський.

У 2025 році почнуться поставки снарядів в Україну одного з найбільших німецьких оборонних концернів. Підприємство отримало найбільше замовлення в історії на 8,5 млрд євро на виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів.

Крім України, серед одержувачів — Нідерланди, Естонія та Данія. Також Данія надасть Україні 19-й пакет допомоги, про що раніше заявили в Міністерстві оборони країни.

“Пакет допомоги є поєднанням програми для фінансування значних коштів через українську оборонну промисловість, додаткове обладнання на підтримку наданих Данією винищувачів F-16 і поставок із власних запасів данського оборонного відомства”, — зазначили у пресслужбі Міноборони Данії.

Сполучені Штати заявили, що Україна може застосовувати їхню зброю для ударів по російських силах, які обстрілюють українські міста в будь-якій точці на кордоні з Росією, а не тільки на російській території поблизу Харківської області. Про це сказав представник Пентагону Патрік Райдер.  

Джейк Салліван, радник президента США з національної безпеки, додав, що Україна також може стріляти по російських літаках, що летять у повітряному просторі Росії, якщо вони збираються відкрити вогонь по території України. 

Читайте також: США постачатимуть Україні ракети до Patriot і NASAMS у пріоритетному порядку, — Білий дім

Раніше наслідувати приклад Румунії та передати Україні додаткові системи Patriot та інші засоби протиповітряної оборони закликав партнерів глава українського Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба.

Читайте також: Румунія передасть Україні систему ППО Patriot

Прямий ефір