США закликають Китай узяти участь у Глобальному саміті миру

Прапор Китаю. Фото: gettyimages.com

США закликають Китай узяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, який відбудеться 15-16 червня, інформує FREEДОМ.

Як заявив представник Державного департаменту США Метью Міллер, Вашингтон вважає, що присутність Пекіна на Саміті миру була б корисною.

Також у Держдепі заявили, що було б ще корисніше, якби Китай посилив тиск на свої компанії, які допомагають російській оборонно-промисловій базі.

Сумною назвав відмову Пекіна брати участь у саміті й генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, відмова від заходу показує ставлення Китаю до війни Росії проти України. Крім того, генсек НАТО піддав Китай різкій критиці за те, що він підтримує російську військову економіку.

“Китай намагається підтримувати нормальні відносини з європейськими союзниками по НАТО. Водночас він є найголовнішим прихильником війни Росії проти України — найбільшої та найбезпосереднішої загрози безпеці, з якою ми стикаємося у Європі. Звичайно, Китай не може мати й те, й інше одночасно”, — заявив Єнс Столтенберг.

Читайте також: Китайський дракон схибив: експерти пояснили, до чого призведе відмова Пекіна від участі в Саміті миру

Нагадаємо, Пекін офіційно підтвердив, що не буде присутній на Глобальному саміті миру через те, що на ньому не буде Росії.

Прямий ефір