Є підстави для активації 5 статті Північноатлантичного договору, — Левусь про дії РФ проти країн НАТО

Росія та НАТО. Колаж: Facebook

Заяви, які звучать від НАТО щодо російської загрози, перестали бути абстрактними, адже Москва здійснює реальні провокації проти членів блоку. Про це сьогодні, 27 травня, сказав політолог-міжнародник, експерт центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь в ефірі FREEДОМ.

“Після повномасштабної агресії проти України всі переконалися у тому, що Росія може це робити. І вже є докази агресії або, скажімо, провокацій проти НАТО, які відбувалися. Це і падіння російських ракет на території країн НАТО та безпілотників, ракети в Польщі, безпілотники в Румунії, абсолютно недружні зараз дії та провокація зі зняттям буйків, що позначають кордон на річці Нарва з Естонією, і ті диверсії, щодо яких доведено, що їх організовували росіяни багато років”, — коментує експерт.

Водночас він наголосив, що Кремль поки не діє проти країн-членів Альянсу жорстко, а намагається відсувати “червоні лінії”, а як НАТО реагуватиме далі, покаже лише час. Однак Левусь вважає, що “мантра про недопущення ескалації”, яку повторюють у НАТО, “має навіть якийсь непристойний вигляд”.

“Навіть просто за сукупністю всього того, що Росія зробила не стосовно України, а стосовно НАТО, з усіма цими провокаціями та цілком конкретними, не те що недружніми, а абсолютно ворожими діями, власне приводи для того, щоб пустити в дію п’яту статтю, є”, — заявив політолог-міжнародник.

Він додав, що Росія будь-які заяви з побоюваннями ескалації сприймає як слабкість.

Читайте також: Провокації Росії в Балтійському регіоні — як приструнити агресора

Нагадаємо, 21 травня на російському офіційному порталі проєктів нормативних правових актів було опубліковано документ Міноборони РФ. У ньому йшлося про наміри Росії “посунути” свій кордон у Балтійському морі поруч із Литвою та Фінляндією й оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії.

Після того, як проєкт скандальної постанови стали бурхливо обговорювати у світі, документ прибрали з сайту уряду.

Читайте також: Кордон у Балтійському морі по-путінськи та цілі шпигунів Кремля в Європі: аналіз ключових подій тижня з Єгором Скориною

Прямий ефір