Відпущення гріхів за смерть на війні: як режими Лукашенка і Путіна використовують релігію (ВІДЕО)

Патріарх Кирило. Фото: gettyimages.com

Священика Російської православної церкви (РПЦ) Олексія Умінського викликали до Єпархіального суду Москви. Його зняли з настоятельства і заборонили в служінні. Усе тому, що Умінський відмовився читати спеціальну молитву патріарха Кирила про перемогу Росії у війні проти України, інформує FREEДОМ.

Раніше клірика храму Андрія Первозванного Іоанна Коваля заборонили в служінні та позбавили сану за те, що він у цій молитві замінив слово “перемога” на слово “мир”. РПЦ давно перетворилася на ідеологічний відділ ФСБ, кажуть експерти.

Усім громадянам, які виїхали з Білорусі, настоятелька Різдво-Богородичного монастиря Гродно ігуменя Гавриїла пообіцяла “пряму дорогу в пекло”. Опозиція, на її думку, має покаятися перед Лукашенком. 

“Сказали б керівнику країни: “Олександре Григоровичу, ну оступилися, ми грішні люди, хто не помиляється. Усі помиляються. Вибачте нас. Та ми піддалися на бісівські виверти”, — сказала вона.

Ігуменя додала, що якби не “милосердя Лукашенка”, у Білорусі на волі залишилося б дуже мало людей. Усі, хто знає про масштаби репресій режиму, можуть підтвердити — Лукашенко намагається залишити на волі якомога менше співгромадян.

Не відстає від Гавриїли і її патрон — патріарх РПЦ Кирило. Він вважає гріхом масовий від’їзд росіян за кордон. Гундяєв неодноразово заявляв, що війна Росії проти України — священна. А неготовність вбивати і бути вбитим за амбіції Путіна — смертний гріх.

“Ідіть сміливо виконувати свій військовий обов’язок. І пам’ятайте, що якщо ви життя своє поклали за батьківщину, то ви будете разом із богом у його царстві”, — закликає Кирило. 

2022 року Папа Римський Франциск розповів в інтерв’ю Coriera della Sera, як Гундяєв через відеозв’язок 20 хвилин зачитував аргументи, що виправдовують, на його думку, війну Росії проти України. Після цього понтифік назвав Кирила “вівтарником Путіна”.

У РПЦ інших священиків і бути не може, зазначають експерти. Усіх, хто виступив проти війни, або заборонили в служінні, або позбавили сану.

“Сталінська церква досі залишається сталінською, КДБістською, і вона буде готова виконувати будь-які бажання, забаганки і навіть посилювати їх, — правлячої еліти з диктатором на чолі. Треба сповідувати культ смерті, а він є продовженням радянського культу смерті”, — зазначає доктор соціологічних наук Павло Кутуєв.

Про благословенну смерть за Путіна в РПЦ розповідають і дітям. Російська православна церква випустила збірку, в якій пропагують службу в армії та обіцяють відпущення гріхів за смерть на війні.

“Існуюча ж влада від Бога встановлена. Тому той, хто опирається владі, опирається Божому встановленню”, — йдеться у збірнику “Жить — Родине служить”, виданому РПЦ.

Ворогами церкви в Росії оголошують усіх, хто виступає проти політики Кремля і Путіна. Щоб догодити режиму, олігархи будують храми, а багаті й знамениті підносять РПЦ подарунки.

Власник московського клубу “Мутабор” нещодавно подарував храму Знамення ікони Божої Матері нібито частки мощів Миколи Чудотворця.

Так Михайло Данилов спробував поправити репутацію, що похитнулася після “голої вечірки” в клубі. Журналісти “Радио Свобода” з’ясували, що щонайменше сертифікат про автентичність цих мощей є несправжнім. Відкупитися не вийшло — суд призупинив роботу “Мутабора” на три місяці.

Читайте також: “Якщо батюшка сказав, значить так треба робити”: чому РПЦ стала пасткою для росіян — думка

Прямий ефір