Через наслідки атак на нафтопереробні заводи РФ може взятися за закупівлю бензину в Білорусі, — Несходовський

Пожежа на НПЗ у Росії. Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Російській Федерації у зв’язку з дроновими атаками на нафтопереробні заводи (НПЗ) уже спостерігається дефіцит бензину, а ціна на пальне тільки зростатиме. Про це сьогодні, 15 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з економічних питань, кандидат економічних наук Ілля Несходовський.

Він нагадав, що через атаки на НПЗ зараз Росія забороняє вивезення продуктів нафтопереробки за кордон, щоб безпосередньо всередині країни було достатньо пропозиції.

“І це означає, що в майбутньому буде зменшуватися валютний виторг, а відповідно, негативно впливатиме на курс рубля, що ми зараз бачимо. А також негативно впливає на надходження загалом валюти, відповідно, на можливості купувати обладнання, комплектуючі та інші речі за кордоном. Тобто в цьому відношенні зовнішньоторговельний баланс однозначно буде погіршуватися. Це перший момент”, — сказав експерт.

За його інформацією, усередині РФ наслідками дронових атак стало зупинення або призупинення роботи НПЗ залежно від пошкоджень, через що на 15% загалом по країні знизилася кількість виробленого бензину.

“Але треба розуміти, що основне використання бензину все-таки зосереджене в західній частині Росії, відповідно, це одразу дуже суттєво відчувається. Тому в цьому відношенні є певний дефіцит, і, найімовірніше, він далі збільшуватиметься. І третій момент — це питання ціни. Тобто ми вже зараз бачимо рекорд підняття ціни на бензин за останні роки, і це не означає, що це межа. Ми маємо розуміти, що перед виборами намагаються створити картинку гарної ситуації. І для створення цієї красивої картинки використовують правоохоронні органи, а це вплив від ФСБ та інших якихось силових структур, для того, щоб не підіймати ціни, щоб люди не нервували”, — сказав Несходовський.

Експерт також звернув увагу, що зараз якраз починається посівна кампанія, і це означає, що попит ще буде збільшений. На його думку, припасене паливо спрямовуватиметься більше на продовження війни РФ проти України й на посівну кампанію, а звичайним росіянам бензину може просто не вистачати. 

“Тут все-таки у них є певний маневр. Ми розуміємо, що є заводи, які ще працюють на території Білорусі, і тому ми об’єктивно дивимося на це, бачимо, що, найімовірніше, просто збільшаться купівлі бензину безпосередньо в Білорусі, щоб компенсувати ці втрати. Наскільки вдасться їх компенсувати і наскільки буде логістика влаштована — ми розуміємо, що в той бік бензин не йшов. Тому в цьому відношенні, звичайно ж, вони щось відшкодують, але не в тих обсягах, які потрібні. І це однозначно буде бити по доходах бюджету… Можливо, бензин купуватимуть також в інших країнах, наприклад, в Індію відправляють нафту, а потім таким самим шляхом відправлятимуть назад. Це не виключено, враховуючи, що ці атаки триватимуть”, — вважає Несходовський.

Читайте також: Росія — під атаками безпілотників: що є цілями і де ППО (ВІДЕО)

Нагадаємо, політолог Петро Олещук висловив думку, що дронові атаки на російські НПЗ, які продовжуються, на даному етапі впливають на економіку РФ дієвіше, ніж західні санкції.

Прямий ефір