Для України важливо почати переговори про вступ до ЄС уже в березні: причини назвав політолог

Володимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Для України важливо вже в березні почати переговорний процес для вступу до Європейського Союзу. Про це сьогодні, 5 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив, що старт переговорів у березні — найоптимальніший, майже ідеальний для України сценарій, тому що тоді весь рік буде зайнятий у переговорному процесі.

“Якщо ж зараз не буде ухвалено рішення, і воно буде відкладено на якийсь період часу, потім формування нового складу Єврокомісії, зміна, можливо, єврокомісара з питань інтеграції. До речі, зазначу, одна з проблем зараз у тому, що єврокомісаром з питань інтеграції та розширення Європейського Союзу є представник Угорщини, і це позначається, на жаль, не найкращим чином на темпах переговорного процесу тощо. Цю проблему теж доводиться долати. Тобто якщо не вдасться зараз розв’язати це питання, тоді переговорний процес розпочнеться восени. Зараз складно говорити про дати, але не раніше осені, найімовірніше”, — сказав він. 

Політолог додав, що таким чином пів року випаде з переговорного процесу, тоді як Україна останні два роки дотримувалася швидких темпів євроінтеграції: підштовхувала партнерів до швидших рішень, демонструвала прогрес у виконанні узгоджених рекомендацій тощо.

“Зараз деякі країни ображаються, кажуть, ну, як же так, ми переговори раніше починали, ніж Україна і Молдова. Їм у Брюсселі кажуть: “Ну, на відміну від вас, Україна виконує свої зобов’язання набагато швидше”. Ось це наша велика перевага — темп. Цей темп важливо зберігати. Якщо навіть раптом питання не буде вирішено в березні, це не буде якоюсь дуже великою проблемою. Але, на жаль, на пів року процес сповільниться”, — наголосив Фесенко.

Читайте також: Це відважне рішення України — під час безжальної агресії РФ продовжувати політику зближення з ЄС, — Ауштрявічюс

Нагадаємо, 14 грудня 2023 року Брюссель оголосив про початок переговорів про вступ України до ЄС. Але шлях до євроінтеграції почався задовго до цього. У 2014 році Брюссель підписав із Києвом Угоду про асоціацію, а 2016 року Україна приєдналася до Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. У 2017 році українці отримали можливість безвізового в’їзду до країн Шенгенської зони, а у 2022 році Україна стала кандидатом у члени ЄС.

Прямий ефір