Політичний аспект все ще має визначальне значення у контексті передачі Україні озброєнь, — експерт

Ілюстративне фото: point.md

Політична складова продовжує мати ключове значення у питанні щодо передачі Україні нових зразків озброєнь, таких як крилаті ракети Taurus, дальнобійні ATACMS та сучасні винищувачі F-16. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Ігор Рейтерович.

“Насамперед там більше політики. Якщо ми дивимося на Німеччину, там рішення Бундестагу щодо передачі Taurus не потрібне. Так, вони можуть формально щось зробити, але це буде просто додатковий елемент легітимації. Рішення ухвалює виконавча влада”, — сказав він.

Таким чином питання про передачу Taurus має бути вирішене Олафом Шольцем, однак останні заяви канцлера були негативними щодо цього питання.

Аналогічна ситуація виникла з передачею Україні далекобійних модифікацій ракет ATACMS американською стороною. А також із передачею винищувачів F-16.

“Можливості є. Питання не в грошах, як би там деякі європейські політики не говорили, що не вистачає якихось коштів. Ці кошти не можна порівняти з тим, що вони можуть у майбутньому втратити”, — наголосив Рейтерович.

Водночас, як він зазначив, більшість країн Європи, як і раніше, зацікавлені в забезпеченні максимальної підтримки України.

“Свіжий випуск The Economist. Назва заголовної статті: “Чи готова Європа?”. І Путін (президент Росії, — ред.) стоїть із біноклем, дивлячись на Європу. Відповідь проста — вона не готова. А можливість підготуватися їм нині дає Україна. Тому зрозуміла позиція Данії, яка каже: “Вигрібайте все, що можете, і давайте Україні”. Україна виграє час і для себе, і для Європи, або взагалі зробить так, що час Ч для Європи не настане в найближчі 40 років”, — резюмував Ігор Рейтерович.

Читайте також: Чому Бундестаг проголосував за надання Україні далекобійної зброї без згадки ракет Taurus — роз’яснення депутата Європарламенту

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримує пропозицію щодо постачання Україні систем озброєння більшої дальності, але, як і раніше, відкидає ідею про передачу саме крилатих ракет Taurus. Про це пише Deutsche Welle з посиланням на офіційного представника німецького уряду.

Прямий ефір