Число цивільних заручників у руках РФ зростає щодня: ситуацію прокоментував Лубінець

Дмитро Лубінець. Фото: Facebook / Дмитро Лубінець

Російська сторона масово бере в полон цивільне населення, намагаючись залякати людей на окупованих територіях та задля тиску на Україну. На сьогодні офіційна кількість українських громадян, які зникли за особливих обставин, — 28 тисяч. Про це розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Цифра насправді велика, і при цьому я усвідомлюю, що ця цифра не остаточна. Тому що процес отримання інформації ускладнений тим, що з тимчасово окупованої території ми отримуємо не всю інформацію”, — пояснює гість ефіру.

Омбудсмен навів приклад, коли родина повідомила про взятих у полон родичів лише після того, як змогла вибратися на підконтрольну Києву територію.

“На запитання, чому ви не повідомили раніше, відповідь була абсолютно простою: “Ми боялися”. Це не унікально, і не поодинока ситуація. Люди на окупованій території живуть у страху. Люди знають, що за контакт, за якусь звістку з цієї території, байдуже як — інтернет, мобільний телефон, Facebook, “ВКонтакте”, Telegram — ти можеш бути вже звинувачений російською владою у пособництві, у здійсненні шпигунської діяльності на користь України. І все — отримаєш термін. Причому реальний термін — років двадцять”, — констатував Лубінець.

Він наголосив: механізму звільнення цивільних заручників немає. Його мають шукати насамперед дві організації — Міжнародний комітет Червоного Хреста та Організація Об’єднаних Націй, які “не повинні просто сидіти та сприймати від нас інформацію, як росіяни порушують права громадян України”.

“З кожним днем кількість цивільних заручників стає дедалі більшою. Ми не знаємо, де вони перебувають. Ми можемо здогадуватися лише про умови утримання, які не відповідають елементарним санітарним нормам. Їм не надають медичної допомоги. Ми маємо випадки, коли політв’язні помирали від того, що їм елементарно не надавали медичної допомоги. Підстави для затримання стають дедалі більш спрощеними, скажімо так. За слова підтримки у бік України вже забирають на так званий підвал, катують. Після цього людина сама на себе пише таке, чого вона ніколи й не робила. І це є підставою для судового розгляду та ухвалення судового вироку”, — розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Він вважає, що Росія, утримуючи цивільних заручників і збільшуючи їхню кількість, переслідує кілька цілей.

“Це новий механізм тиску на місцеве населення, яке проживає на тимчасово окупованій території, аби вони навіть не мали думки виступати за Україну чи виступати проти Росії… Друге — це збільшення обмінного фонду. І третє — це через вплив на родичів цивільних створювати напругу всередині нашої держави”, — пояснив Дмитро Лубінець.

Читайте також: Ніколи російська сторона не робила жестів доброї волі, — омбудсмен

Прямий ефір