Російські “іноагенти” повинні будуть оплачувати штрафи, фінансуючи війну Путіна проти України, — Сидельников

Ілюстративний колаж: lotofsense.com

Росіяни зі статусом “іноагента” повинні будуть оплачувати штрафи, фінансуючи таким чином війну Кремля проти України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський політик, лідер міжнародного руху “Говорите громче!” Андрій Сидельников.

Він зазначив, що багато російських опозиціонерів виїхали з Росії, але у них залишилося там майно.

“А зараз починається такий штрафний процес, коли суди починають виносити рішення про те, що особи, які входять до списку “іноагентів”, за ті чи інші дії зобов’язані там заплатити певні штрафи. Ну, ось, нібито, власне кажучи, можна точно абсолютно визначити, що ці штрафи в конкретному випадку йдуть, природно, до бюджету… Зрозуміло, що це невелика така сума: “іноагентів” усього там ще чотири сотні чи скількись там загалом. Але, так чи інакше, ці гроші підуть на якраз озброєння, бомби, які в щоденному режимі Росія скидає на українські міста”, — сказав Сидельников.

За його словами, щоб уникнути цих штрафів, росіяни – “іноагенти”, навіть перебуваючи за кордоном, роблять спеціальні плашки в соцмережах, що повідомляють про цей статус.

“Але так чи інакше, процес такий пішов. Уже відомі випадки, коли мають заплатити ці гроші. Подивимося, знову-таки, хто буде їх платити, хто буде, відповідно, співпрацювати, на мій погляд, з російською владою, виплачуючи ці суми. Ну і, відповідно, я не дуже розумію, які будуть публічні ходи у цих людей, як вони збираються виправдовуватися, коли саме їхні гроші йтимуть на бомби, які скидаються на мирні міста… Я думаю, що в найближчі кілька місяців ми почуємо про багато подібних штрафів. І просто навіть цікаво, хто пройде цей тест, а хто не піде, і як вони будуть виправдовуватися”, — сказав Сидельников.

Водночас він наголосив, що дізнався про свій статус “іноагента” від журналістів та з соціальних мереж, оскільки жодного офіційного повідомлення від російських органів влади не було.

“Тому мені якраз теж буде на своєму прикладі цікаво спостерігати, коли вони почнуть виписувати штрафи. Як я буду оплачувати? У мене немає рахунків, у мене немає нерухомості, у мене взагалі ніяких активів у Росії немає на сьогодні. Тому ми прекрасно розуміємо, що будуть братися за сім’ї надалі… Яким чином вони збираються збирати ці гроші, якщо тільки “іноагенти” не будуть добровільно їх сплачувати, теж незрозуміло”, — сказав Синельников.

Він вважає, що Кремль продовжує радянські традиції, спрямовані на те, щоб альтернативна точка зору не була донесена до громадян РФ. Сидельников нагадав, що в СРСР існували списки “ворогів народу”, а зараз формуються списки “іноагентів”.

“Це дійсно скочування до таких сталінських часів, коли за слова або навіть за думки можна було загриміти на десятки років до таборів. Тож до цього теж цей режим прагне. І, звичайно, залякування, насадження страху. Вони думають, що це дасть їм змогу якось приборкати альтернативну точку зору. Ну, знову-таки, не вийде. Ми пам’ятаємо, що самвидави колись були за радянських часів. Люди все одно, не маючи особливої інформації, ділилися, не маючи цих інформаційних ресурсів, до яких ми маємо доступ сьогодні, вони так чи інакше думали альтернативно, і жодні репресії не були здатні змінити їхню точку зору”, — наголосив Сидельников.

https://www.youtube.com/watch?v=XF3-iwa8kDU&ab_channel=FREE%D0%94OM

Читайте також: Список “іноагентів” у РФ розширюється — уперше до реєстру внесли VPN-провайдера: що це означає (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що в Росії штрафувати за “іноагентство” стали частіше, ніж за участь у протестах.

Прямий ефір