Мільйон снарядів для України — перспективи прокоментували у Брюсселі

Снаряди 155-мм. Ілюстративне фото: mil.in.ua

Єврочиновники хочуть стимулювати європейські оборонні підприємства, щоби вони переорієнтували експорт — а це близько 40% обсягів виробництва — в Україну. Про це сьогодні, 14 листопада, перед зустріччю міністрів оборони країн ЄС у Брюсселі (Бельгія) розповів верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, передає кореспондент FREEДОМ у Європі.

Відповідаючи на запитання про те, чи зможе ЄС виконати свою обіцянку перед Україною щодо постачання 1 млн снарядів протягом 12 місяців, глава європейської дипломатії зазначив, що ситуація вимагає вивчення.

“Я не маю боєприпасів тут, у Брюсселі. Я маю мобілізувати запаси армій Європи, насамперед надавши те, що в армії є, в їхніх запасах, і що вже закінчилося, оскільки перший трек уже виконаний (постачання Україні снарядів, — ред.). І на цьому треку ми будемо там, де й планували, а це постачання понад 300 тис. снарядів. Зараз з армійських запасів складно отримати більше, зараз виробництво залежить від контрактів”, — сказав Боррель.

За його словами, ситуація залежить від взаємодії між оборонною галуззю та державами-членами ЄС. Боррель наголосив, що виробничі потужності для збільшення постачання Україні є.

“Робота триває, але сьогодні нам хотілося б знати, де ми перебуваємо та яким може бути ритм роботи над другим треком. Майте на увазі, що європейська оборонна промисловість багато експортувала. Близько 40% продукції експортується до третіх країн. Отже, справа не в нестачі виробничих потужностей, а в тому, що вони відправляють свою продукцію на інший ринок. Отже, можливо, нам потрібно спробувати перемістити це виробництво на пріоритетний напрямок — український”, — пояснив Боррель.

Він додав, що буде діалог між політиками та промисловцями.

“Йдеться про надання іншого ринку, який міг би бути для них цікавішим. Це діалог між політичною та промисловою гілками”, — пояснив голова європейської дипломатії.

Своєю чергою, міністр оборони Фінляндії Антті Хяккінен вважає, що в різних країнах існують різні причини, що перешкоджають збільшенню постачання боєприпасів Україні. На його думку, необхідне фінансування ЄС та довгострокові гарантії для оборонних підприємств.

“У Фінляндії є досить хороші можливості для збільшення виробництва боєприпасів, тому що ми підготовлені до цього, у нас досить сильна армія та безпека постачання. Саме тому цієї зими ми реалізуємо власну програму зі збільшення виробництва боєприпасів. У різних країнах є перешкоди. Тут необхідне фінансування ЄС. І нам також потрібна тверда відданість оборонній промисловості у довгостроковій перспективі, розуміння, що нам потрібні ці боєприпаси на наступне десятиліття для підтримки України та, звісно, для власної підтримки європейських країн. Ми повинні пам’ятати, що ми маємо підтримувати Україну в довгостроковій перспективі, але також маємо підвищити власний оборонний потенціал європейських країн. Тому нам необхідно підвищувати виробництво боєприпасів загалом у довгостроковій перспективі, а не лише на один-два роки. Ось чому я думаю, що у різних країнах має бути своєрідне політичне розуміння того, що це довгострокова програма”, — пояснив Хяккінен.

Читайте також: ЄС не зможе виконати план щодо постачання Україні 1 млн снарядів — коментар Кулеби

Нагадаємо, у березні Європейська Рада ухвалила рішення про постачання Україні 1 млн боєприпасів протягом наступних 12 місяців. У межах виконання цієї мети було розроблено тритрековий підхід. Перший трек передбачав передачу Україні снарядів із запасів європейських армій, другий трек — спільні закупівлі боєприпасів країнами-членами ЄС, третій — збільшення виробничих потужностей у Європі. Раніше очільник МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс висловив сумнів, що Європейський Союз зможе поставити Україні 1 млн снарядів протягом 12 місяців. До цього про те, що Євросоюз відстає від планів щодо снарядів, повідомляло агентство Bloomberg.

Прямий ефір