Європейський фонд миру може бути збільшений без згоди всіх країн-членів ЄС — заява глави МЗС Литви

Габріелюс Ландсбергіс. Фото: svoboda.org

Європейський Союз може збільшити фінансування фонду миру без згоди всіх країн-членів. Про це сьогодні, 13 листопада, перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС заявив глава МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, передає кореспондент FREEДОМ у Європі.

“Висуваються деякі пропозиції, що дозволяють країнам, які не хочуть брати участь, не брати участі в цьому. Це означає, що моя країна та інші країни, які братимуть участь, візьмуть на свої плечі більше вантажу. І Литва, ви знаєте, з тим, що ми маємо, ми були б готові це зробити”, — заявив Ландсберґіс.

Водночас міністр сумнівається, що Європейський Союз зможе поставити Україні 1 млн снарядів протягом 12 місяців.

“Єдиним виправданням є те, що Європа надала до цього додаткові боєприпаси та озброєння… Світові обіцянки так і не були реалізовані. І, на жаль, я не думаю, що це станеться. Що ж, Північна Корея виконує свою роль”, — сказав голова литовського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, у липні верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель виступив з ініціативою збільшити фінансування Європейського фонду миру для того, щоб забезпечити Україну озброєннями на суму 20 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Також нагадаємо, що Євросоюз досяг згоди про постачання Україні 1 млн боєприпасів. Планувалося, що цей обсяг буде поставлено протягом 12 місяців — до березня 2024 року.

Прямий ефір