США не дозволять Україні програти у війні — аргументи Попова

Ігор Попов. Фото: Facebook/Igor Popov

Ставлення до війни, яку Росія розв’язала проти України, у США не змінилося, але є пов’язані з виборчою кампанією внутрішні розбіжності між партіями. Про це сьогодні, 4 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Дійсно, ми бачимо якусь зміну ситуації, пов’язану з виборчою кампанією у США. Виборча кампанія 2024 року буде дуже конкурентною, дуже жорсткою, немає явного фаворита, тому будемо бачити масу публічних скандалів, звинувачення, використання конгресових процедур для того, щоб просувати свого кандидата, свої ідеї, для того, щоб протидіяти кандидату опонентів. А оскільки США є головним союзником України, який надає найбільшу допомогу, то працювати зі США стає складніше. Але це не означає, що робота припинилася, припиниться або що в США змінилося ставлення до української війни”, — сказав він.

Експерт звернув увагу, що навіть коли з тимчасового бюджету зник рядок про військову підтримку України, є заяви всіх сторін, що всі американські політики фактично підтримують Україну, не дадуть їй програти.

“Але в них зараз є певні внутрішні розбіжності з низки внутрішніх причин. І тому в нас можуть бути певні збої в отриманні траншів або військової допомоги. Вона прийде на кілька тижнів пізніше. Знову ж таки, це не означає, що ми зупинимо війну, тому що наші генерали все це теж передбачають, і певні запаси є. Де і скільки, вони нікому не зізнаються, але запаси, звичайно, мають бути”, — наголосив Попов.

На його думку, підтримка триватиме, оскільки Захід бачить, що Україна встояла і вже перемогла, тому що жодної з цілей Росії, які були заявлені під час початку агресії, не досягнуто.

“Збереглася Українська держава, керованість, економіка, бойовий дух і контроль над 80% території. Ніхто у світі, навіть країни, що вагаються, не визнають ось цих усіх незаконних анексій чи псевдовиборів. Тобто навіть якщо справа повного звільнення української території розтягнеться на рік, два, кілька років, то це не означає, що будь-хто у світі визнає право однієї країни приєднати до себе шматок іншої країни. І тому це аксіома”, — переконаний Попов.

Він зауважив, що водночас Росія хоче продовжувати війну на виснаження: вона перебудовує свій військово-промисловий комплекс, урізавши всі можливі соціальні витрати.

“Ми розуміємо, що третину бюджету 2024 року буде витрачено на війну. І це сигнал від Росії до Заходу про те, що Росія продовжуватиме війну. Але у війні на виснаження, ми ж розуміємо, найбільш важливими є економічні ресурси, обсяг економіки та можливість витрачати гроші й виробляти озброєння. І ось тут, якщо зіставляти можливості однієї Росії, нехай навіть із певною допомогою Ірану, Північної Кореї, і всього західного блоку, економіка якого багато в чому працює на допомогу Україні, то тут, звісно, їх порівняти не можна”, — наголосив Попов.

На його думку, Росія розраховує на те, що в результаті виборів у низці країн до влади прийдуть політики іншого формату.

“Але водночас це не означає, що навіть якщо у США президентом стає Дональд Трамп, то він помножить на нуль допомогу Україні й російські війська увійдуть до Києва. Ні. У Трампа є якісь інші пропозиції, альтернативне бачення, як закінчити війну, але в жодному разі не програшем Заходу”, — сказав Попов.

Читайте також: Байден обговорив із союзниками підтримку України

Нагадаємо, політолог Ігор Рейтерович раніше висловив думку, що в США буде ухвалено окремий закон щодо допомоги Україні, тим паче, що було досягнуто такої домовленості між демократами і республіканцями.

Прямий ефір