Лукашенко намагається відбілитися, — Красуліна про організацію зустрічі дипкорпусу з викраденими українськими дітьми

Анна Красуліна. Скріншот: uatv.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 4 жовтня має намір організувати відвідування представниками іноземного дипломатичного корпусу так званих “місць проживання, навчання та оздоровлення” українських дітей, яких було вивезено з тимчасово окупованих Росією українських Лисичанська і Сєвєродонецька Луганської області. Про це сьогодні, 3 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили з прессекретаркою Світлани Тихановської Анною Красуліною.

Зі свого боку, Міністерство закордонних справ (МЗС) України закликало іноземних дипломатів не брати участь у пропагандистській акції режиму Лукашенко.

“Таким чином, вони намагаються відбілити свої дії. І я думаю, що заклик до дипломатів буде почутий. Мені здається, навіть ті, хто насправді підтримує країни, які підтримують Росію в ООН і голосують за резолюції, утримуються від засудження Росії. Мені здається, навіть вони в цьому випадку вписуватися не стануть”, — сказала вона.

Вона наголосила, що дипломати, на відміну від Олександра Лукашенка, знають міжнародні закони. 

“Лукашенко — правовий нігіліст, а вони [дипломати] прекрасно знають, що це було засуджено в Нюрнберзі, це було названо геноцидом. І це порушує Женевську конвенцію 1949 року, порушує статтю Другу конвенції ООН про запобігання геноциду 1948 року. Це порушує конвенцію ООН про права дитини 1989 року. І навіть якщо глави держав десь можуть зобразити, що призабули закон, то дипломати зробити цього не зможуть. Тому, думаю, що вони не підтримають Лукашенка”, — підсумувала Анна Красуліна.

Читайте також: “Знаєш — скажи!”: канал FREEДОМ розпочинає інформаційну кампанію задля повернення депортованих українських дітей

Як повідомлялося, українські діти та їх батьки, які перебувають на тимчасово окупованих Росією територіях України, стають заручниками ситуації. Однією з найпоширеніших хитрощів Москви є вивезення їх під приводом літнього табору чи оздоровчих канікул до РФ або до Білорусі.


Допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому можете і ви. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір