Окупаційний режим у Маріуполі посилюється, очікується новий етап зачисток, — Андрющенко

Ілюстративне фото: t.me/andriyshTime

Репресивний режим у тимчасово захопленому Росією місті Маріуполі Донецької області посилюється. Окупанти намагаються перевиконати плани з вилову партизан і неугодних. Про це сьогодні, 20 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

“ФСБівці прекрасно знають, що за весь період окупації та активних дій, які розпочалися з боку маріупольського спротиву, нікого не заарештували, хто справді б мав стосунок до маріупольського спротиву. Тому це більше носить зараз характер залякування та акцій помсти, суто нацистський режим. Режим посилюється. Найближчим часом очікуємо на чергове посилення режиму, тому що підійшов термін зміни контингенту ФСБ, який систематично на ротаціях перебуває в місті. Зайдуть нові, почнуть нові зачистки, нові якісь винаходи”, — сказав він.

За словами радника мера, минулого разу це було наприкінці весни — на початку літа.

“І там вони почали вперше тоді йти з обшуками по приватному сектору забудови, тобто по приватних будинках. Що буде цього разу, дивитимемося. Навряд чи щось нове вони вигадають, але ми будемо знати, коли пройде ротація. Це буде певний період зниження дійсності, подивимося, що вони вигадають, будемо якось їм протидіяти”, — каже Андрющенко.

Він уточнив, що людей, яких затримують окупаційні силовики, відпускають з імовірністю 50 на 50.

“Те, що ми бачимо в їхніх смішних звітах, над якими потішається весь світ, як вони збили всі ракети або всі наші безпілотники, у цього є сумний зворотний бік. Такі самі звіти їм потрібні, зокрема щодо маріупольського спротиву. А коли потрібні звіти, це означає, що люди просто пропадають. У Маріуполі останній місяць трошки менше, але в середньому 50 людей на тиждень пропадають. Рандомно зупинили, знайшли підписку, наприклад, на Telegram-канал якийсь, і все, це підстава для того, щоб людину повезли в катівню. Катівень дві в Маріуполі, одна ФСБшна, а одна розташована на території центрального райвідділу. Як пощастить, коли як. Це совкова паличкова система, коли потрібно рухатися весь час у показниках із плюсом. Якщо минулого тижня спіймали 10 партизанів, то цього тижня мають спіймати 11 партизанів. Тому ця паличкова система плюсів призводить до того, що не знижуються репресії такого масового характеру, масових облав. Потрібно кимось звітувати, просто випадковими людьми”, — резюмував Петро Андрющенко.

Читайте також: Гаага почула історії депортованих Росією українських дітей — що розповіли (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Андрющенко повідомляв, що в тимчасово окупованому Маріуполі понад 10 тисяч цивільних маріупольців заарештовано під час різного роду фільтраційних заходів. Щотижня від 50 до 100 маріупольців продовжують пропадати в катівнях росіян після арештів і різноманітних зачисток.

Прямий ефір