Перейти на бік України й отримати грошову винагороду: про варіанти для російських військових розповів Ступак

Іван Ступак. Фото: uifuture.org

Російський льотчик Максим Кузьмінов, який перейшов на бік України і перегнав вертоліт Мі-8, наочно показав приклад іншим російським пілотам, як можна уникнути участі у війні та вижити. Про це сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 роки) Іван Ступак.

“Це можливо, можливо перейти на бік України. Можливо уникнути участі в цій війні з боку Росії. Є можливість вижити, можливість жити далі й отримати хорошу грошову винагороду… Україна офіційно гарантує виплату грошової винагороди за кожну одиницю справної бойової техніки, яку російські військовослужбовці переженуть на бік України. Наприклад, літак — це 1 мільйон американських доларів, вертоліт — це 500 тис. американських доларів, танк — 100 тис. дол. Тому думайте самі. Ось приклад цієї людини вам — дуже наочний показник. Ось він живий, ось він здоровий. Це не фейкова людина, це не, наприклад, громадянин України, якого видають за російського військовослужбовця. Усе можна перевірити ще раз”, — сказав аналітик.

Він нагадав, що вже повністю розкрито установчі дані російського льотчика, його військову частину, регіон походження тощо.

Ступак зазначив, що в Україні працює програма “Хочу жити”, яка пропонує дуже хороші умови для тих військовослужбовців РФ, які здадуться в полон. Так, здача в полон із технікою має бути погодженою з українською стороною, після чого росіяни можуть залишитися в Україні, долучитися до російських добровольців або ж виїхати в третю країну.

За його словами, участь російських військових у бойових діях не передбачає кримінальної відповідальності автоматично.

“Воював — усе, відразу до в’язниці — ні, ні в жодному разі такого немає. Зрозуміло, що буде перевірка цієї людини на предмет її участі. Наприклад, чи був він у цей момент у Бучі? Чи брав він там участь? Чи брав участь у бойових вильотах, у бомбардуванні, наприклад, житлових кварталів, будинків, чи скидав авіабомби, наприклад, на Чернігів, на Маріуполь, на драмтеатр? Тобто ось ці всі речі. І зрозуміло, що якщо там є якісь моменти, то це вже буде важко для нього — це буде якийсь юридичний розгляд. Але, з усім тим, людина отримає гроші рано чи пізно, тому що Україна гарантує це, і європейці будуть дивитися. Є європейські організації, міжнародні організації, які стежать за дотриманням умов утримання людей у полоні. Тому це набагато вигідніше, ніж залишатися в Росії і терпіти весь цей жах нескінченно”, — сказав аналітик.

Ступак підкреслив, що, здаючись в український полон разом із технікою, військові російської армії не стають зрадниками.

“Завжди є опція здатися, і ти не боягуз, ти не зрадник, Ти просто намагаєшся зупинити цю війну, ти показуєш свою громадянську позицію”, — сказав він.

Нагадаємо, 9 серпня 2023 року в результаті унікальної шестимісячної операції Головного управління розвідки України (ГУР), під кодовою назвою “Синиця”, на підконтрольну українській владі територію було перегнано гелікоптер Мі-8 АМТШ з бортовим номером 62 зі складу 319-го окремого вертолітного полку, що базується на аеродромі “Чернігівка” у Приморському краї РФ (в/ч 13984). Це було добровільне рішення командира екіпажу гелікоптера.

Прямий ефір