Путін не може програти у війні проти України, але йому потрібен перепочинок у вигляді перемир’я, — Гетьман

Володимир Путін. Скріншот: uatv.ua

Російське командування робить спроби затягнути війну проти України. Президент країни-агресора Володимир Путін стоятиме до останнього і на цьому етапі намагається домогтися перемир’я, щоб наростити в ЗС РФ особовий склад і кількість військової техніки. Водночас в армії РФ немає іншого виходу, окрім як покинути територію України. Таку думку сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий аналітик, майор запасу Збройних сил України (ЗСУ) Олексій Гетьман.

“Це затягування, це спроба затягнути війну, інформаційно відвернути увагу всього світу на події, які… Ось Сербія вирішила купувати “Шахеди”, “вагнерівці” на кордоні з Польщею і Литвою начебто якісь планують робити провокації, атака десанту на цивільний корабель. Тобто вони намагаються перемикнути увагу від безпосередньо бойових дій на полі бою до інших якихось складових для того, щоб розпорошити увагу і концентрацію людей, які нам допомагають у цій війні. Іноді в них це виходить, бо деякі наші навіть найближчі союзники починають десь вагатися, десь “подумаймо”, замість того, щоб терміново щось робити. Я маю на увазі постачання зброї, яка нам вкрай необхідна”, — сказав він.

Аналітик нагадав, що також розв’язана Росією війна проти України не перестала бути гібридною, і в ній досить значуща інформаційна складова.

“А з іншого боку, ми пам’ятаємо історію чеченських воєн, коли перша війна була Росією програна, вони начебто як домовилися і підписали мир, але це дало їм можливість підготуватися до другої. Друга була дуже страшна. Якщо їм вдасться натиснути, вплинути якось на наших партнерів, вести дипломатичну роботу і настане якесь, не дай боже, перемир’я, на яке ми начебто всі чекаємо, і ми були б задоволені, ну, дякувати богу, не гинуть наші люди, не літають ракети по наших містах, але це означає, що вони мобілізують, як вони планують, ще 300-400 тисяч осіб. Вони збільшать кількість техніки, зокрема ракет і снарядів. І тоді буде друга, як, можливо, була перша чеченська, потім друга, страшніша. І якщо почнеться друга українська війна, я думаю, що вона буде ще важчою, ніж зараз”, — каже Гетьман.

А виходу, на думку майора запасу ЗСУ, у Кремля і Путіна немає.

“Він не може в цій війні програти, тому що частину українських наших територій вони включили вже і провели в конституцію, що частина цих територій — частина Російської Федерації. Тобто Крим, Херсонська та інші частини наших областей — це територія РФ. Вони визнали незалежність так званих “ДНР” і “ЛНР”. Тому, якщо йому відходити, виводити війська з цих територій, це означає, що і погоджуватися на підписання якихось документів. Тобто їм треба знову переписувати конституцію, в якій не будуть ці області як федеративні складові РФ. Я думаю, таке Путіну політичний російський істеблішмент не пробачить. Тому вони стоятимуть до останнього. Єдине, що їм потрібен перепочинок. І вони різними силами на різних майданчиках намагаються зробити так, щоб цього перемир’я хоч якось, але домогтися. Якщо, не дай бог, це трапиться, то тоді, на жаль, це буде час їм для підготовки іншого, вони не збираються зупинятися”, — висловився він.

Також аналітик додав, що в Кремлі не перестали вважати, що Україна — це “недодержава”, яка не повинна існувати.

“Розуміймо, з ким ми маємо справу. Дуже дивно, коли вони кажуть, що Україна — це недержава, її просто немає, і вона не повинна існувати, це якось спокійно сприймається. Коли ми говоримо, що Росія в такому вигляді, в якому вона зараз, має припинити своє існування, нас мало не в екстремізмі звинувачують. Світ доволі складний і не такий добрий до нас і хороший, як нам це здавалося ще не так давно. Є в нас певне розчарування в тому, що ми називали словом “Захід”. Захід нам допомагає, але не так, як ми цього очікували”, — підсумував Олексій Гетьман.

Читайте також: У росіян є реваншистські настрої повернути собі Ізюм, можливо, дійти до Слов’янська, — військовий аналітик

Як повідомлялося раніше, в Євросоюзі заявили, що рішенням про призупинення угод про уникнення подвійного оподаткування Російська Федерація послала міжнародній спільноті сигнал про свою ненадійність як ділового партнера. Російський президент Володимир Путін підписав цей указ через “недружні дії” іноземних держав. Російський уряд ще 5 березня 2022 року затвердив перелік цих “недружніх” країн, до якого увійшли члени ЄС і ще 20 держав. З економічних гігантів до списку не потрапили тільки Китай та Індія.

Прямий ефір