Репресивна машина Путіна в дії: нові факти утисків обговорюємо з редакторкою видання Astra Анастасією Чумаковою

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

За репост у соцмережі — звинувачення в закликах до тероризму, за прапор України — затримання і побиття в міліцейському відділку, за антивоєнну творчість — арешт.

У Росії тривають репресії проти інакодумців. Особливо жорстко путінський режим розправляється з тими, хто виступає проти війни в Україні та критикує чинну владу. Останнім часом апарат державного терору набрав просто небаченого розмаху.

Репресивна машина Путіна і Лукашенка

Журналіст із Калінінграда Михайло Фельдман після штрафу за “дискредитацію російської армії” у 2022 році все одно продовжив писати антивоєнні пости в соціальних мережах. Днями чоловіка затримали, тепер йому загрожує вже реальний термін.

Як повідомила виданню “Настоящее время” адвокат затриманого Марія Бонцлер, дві кримінальні справи про повторну “дискредитацію” армії РФ на Фельдмана завели за доносом. Зараз він затриманий на 48 годин. 10 травня в Центральному районному суді Калінінграда журналісту оберуть запобіжний захід. Слідство проситиме про взяття Фельдмана під варту.

Також через донос і поліцейське свавілля в російському Череповці постраждали дві художниці — Ольга та Олександра. Їхній пильний співвітчизник поскаржився силовикам на те, що дівчата малюють графіті. У результаті їх побили, повідомляє видання.

“До нас підбігли співробітники правоохоронних органів, вони були без розпізнавальних знаків і без форми. Чоловіки одразу закували нас у наручники. Почали жорстко бити. Ми добу провели на холодному бетоні, ми їли близько 9 годин тому. І весь цей час пили виключно іржаву воду з туалету”, — розповіла виданню Astra Ольга.

Суд відправив дівчат у спецприймальник. Одну нібито за відмову від огляду, а другу нібито за непокору поліції.

З тієї ж причини, але вже в іншому місті — Приозерську — силовики затримали ще одну художницю Катрін Ненашеву.

“Ми сиділи в кафе, зайшли два співробітники поліції, сказали, що на неї надійшло орієнтування і потрібно пройти у відділення”, — повідомила в соцмережах подруга Ненашевої.

За даними правозахисників, Ненашеву затримали співробітники центру “Е” МВС з протидії екстремізму. Її знайомі пов’язують це з активною громадянською позицією художниці – вона відома яскравими перформансами на гостросоціальні теми, що в сучасній Росії жорстко присікається.

Нещодавній приклад — композиція арт-групи “Явь” з протезів і малюнків на стіні одного з будинків у Санкт-Петербурзі. Автори зазначають, що надихнулися антивоєнною експозицією історичного музею Бундесверу в Дрездені. Через дві години протези від стіни відірвали, а вже до вечора стіну зафарбували.

Допускається в Росії лише та творчість, яка вписується в загальну канву кремлівської пропаганди. Решту поступово зачищають. Так, 5 травня в СІЗО за підозрою у виправданні тероризму відправили режисерку і поетесу Євгенію Беркович. Причина нібито в її виставі. У ній показували історії дівчат, які закохувалися в бойовиків “Ісламської держави” і їхали до Сирії. Однак реальна причина може бути в її антивоєнній творчості.

Не менш жорстко силовики реагують і на публічні симпатії до України. Так, у Москві 9 травня поліція затримала російську активістку Діану Салікову. Жінка розповіла правозахисному медіапроєкту “ОВД-Инфо”, що хотіла покласти квіти до пам’ятника українській поетесі Лесі Українці. Цей монумент став символічним місцем, куди росіяни, які співчувають українському народові, приносять квіти, лампадки та м’які іграшки. Там же цілодобово чергують силовики.

“Російські поліцейські влаштували дівчині позапланову перевірку документів, певний час не давали їй спокійно піти, ставлячи провокаційні запитання із серії: “Який стосунок пам’ятник Лесі Українці має до свята 9 травня?”, — пише “ОВД-Инфо”.

А в П’ятигорську місцевого жителя затримали за те, що той відправив в український полк “Азов” відеозвернення про бажання добровільно вступити до формування. Чоловікові закидають участь у діяльності, нібито терористичної організації. Водночас на офіційному Telegram-каналі полку “Азов” немає жодних контактів для зв’язку, а охочим вступити до полку пропонують заповнити Google-форму, а не записувати відеозвернення.

У Москві затримали і побили Олександра Посконного, який вийшов до метро Тверська з прапором України. Він розповів медіапроєкту “ОВД-Инфо”, що силовики побили його спочатку під час затримання, а потім в автозаку. За словами чоловіка, у відділі поліції перебували ще щонайменше троє людей, затриманих через жовтий і синій кольори в одязі. Самого Посконного вже відпустили з протоколом за статтею про “дискредитацію російської армії”.

Лідер гурту “Наив” Олександр Іванов, який під час концерту в Москві вийшов у футболці з написом “Маша Москальова”, покинув Росію. Про це повідомила “Медіазона”. Історію 13-річної Маші Москальової (батька якої всього лише за антивоєнний малюнок дочки засудили до двох років колонії, а дівчинку відправили в дитячий будинок) Олександр Іванов назвав дзеркалом російського життя. І зазначив, що від того, яким буде результат цієї справи, залежить не тільки приватна доля цієї сім’ї, а й подальша доля всієї Росії.

“Це останній рубіж, який відокремлює нас, російських людей, від непоправного морального падіння”, — підкреслив музикант.

Малюнок Маші Москальової. Фото: wikimedia.org

А в Московському міському суді починається відкритий судовий розгляд у справі 45-річного громадського активіста Віталія Кольцова, який рік тому кинув дві пляшки з бензином в автобус Росгвардії. Незважаючи на те, що автобус був порожнім, Кольцова звинувачують у замаху на життя 12 росгвардійців. Якщо присяжні погодяться з тим, що підсудний мав намір убити 12 осіб, йому загрожуватиме довічний термін.

Не відстає і репресивна машина Лукашенка. Так, днями білоруські силовики затримали 22-річного Владислава Образцова за татуювання з гербом України і національним гербом Білорусі. Як повідомляє правозахисний проєкт “Вясна”, на молодого чоловіка міліція чинила тиск і змусила вибачатися на камеру.

“Силовики назвали зроблені Одінцовим татуювання “підтримкою протестів і нацистів” і написали, що “після доби тіло доведеться почистити”, — додали у “Вясне”.

А 8 травня стало відомо про смерть у колонії білоруського блогера Миколи Климовича. Чоловік відбував покарання за карикатуру на Лукашенка, яку опублікував у соціальних мережах. За словами правозахисників центру “Вясна”, у Климовича була друга група інвалідності, серцеве захворювання, проблеми зі здоров’ям посилилися через погані умови утримання і його організм не витримав.

Євросоюз заявив, що смерть у в’язниці Миколи Климовича підтверджує кричуще становище з правами людини в країні. Відповідну заяву опублікував представник Єврокомісії із закордонних справ Петер Стано. Він зазначає, що це ще один доказ того, що режиму Лукашенка байдуже на права людини, і Білорусь ігнорує свої зобов’язання в рамках міжнародного права та заклики світової спільноти припинити репресії.

Від імені Євросоюзу Петер Стано закликав негайно звільнити всіх політв’язнів режиму Лукашенка та наголосив, що ЄС працюватиме над притягненням до відповідальності причетних до порушень прав людини в Білорусі.

Виборче правосуддя і плани щодо кримінальних справ

Анастасія Чумакова, засновник і редактор російського видання Astra

— 9 травня в Москві силовики затримали і побили Олександра Посконова, який вийшов до метро Тверська з прапором України. А в Росії вже заборонені прапори іноземних держав, зокрема український?

— У російському законодавстві немає відповідальності за прапор України. Але чомусь російське правосуддя постійно прирівнює публічну демонстрацію українських прапорів на території РФ до статті про “дискредитацію армії РФ”. Де тут логіка і де тут дискредитація — це велике питання.

Але це спостерігалося ще рік тому. Одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну почалися затримання навіть не те що за прапор, а за одяг із блакитним чи жовтим кольором. За таке поєднання кольорів на тих же футболках людей затримували, наприклад, у метро.

Підсумок таких затримань був різний. Іноді людей відпускали з відділів поліції без складання протоколів, іноді заводили адміністративні протоколи про “дискредитацію армії РФ”.

— На що спираються судді, які виносять рішення, поліцейські, які складають протоколи?

— Думаю, тут логіка така: український прапор — це прапор країни, на яку напала РФ і з якою вона зараз воює, відповідно, людина, яка демонструє цей прапор, підтримує армію України. І тому вони сприймають це як “дискредитацію російської армії”. Але очевидно, що це черговий спосіб залякування.

— Поєднання жовтого і синього кольорів, прапор України — це в Росії “дискредитація армії”. А чому таким не є заяви власника приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Євгена Пригожина, коли він навіть матюками криє главу Генерального штабу ЗС Росії Валерія Герасимова, главу Міноборони РФ Сергія Шойгу?

— Тому, що в Росії права людей виборчі: у когось вони є, а в когось ні. Закони завжди працюють у потрібний бік, у потрібний бік тим, у кого є влада, сила, і в той самий бік правоохоронних органів, які все роблять, вочевидь, з указки згори.

Тут у мене навіть ще більше запитань з приводу того, що дуже багато людей притягують за так звані заклики до тероризму, якщо вони написали два слова.

Це може бути “Україна — молодці” в контексті, наприклад, якогось підпалу в Росії, де навіть інколи немає жодного заклику щось спалити або щось зробити. Це може бути просто підтримка. Тобто людина висловлює свою думку.

Але при цьому, наприклад, є різні так звані “добровольчі організації”, які зараз воюють на боці Росії в Україні, які закликають рубати голови полоненим, ґвалтувати жінок, дітей. І жодної справи про заклики до тероризму, до екстремізму, заклики до вбивства. Адже є стаття в Кримінальному кодексі Російської Федерації, нічого такого немає, і це все їм сходить із рук.

Навіть не тільки Пригожин. У принципі, у Кримінальному кодексі Російської Федерації є стаття про приватні військові кампанії. Вони заборонені в Росії. Це абсолютно нелегальна організація, вона не може існувати й діяти на території Росії.

Але якось давно, ще до 2022 року офіційна влада пояснювала, що ці ПВК нібито не діють на території Росії: “Не знаємо, це якась організація, яка десь там діє”. Але ми бачимо, що зараз Міноборони видає боєприпаси, тобто її начебто визнали абсолютно легальною. Але в будь-якому разі все одно вона досі нелегальна. При цьому жодних справ немає. І все це крізь пальці.

— На вашу думку, як узагалі працює передача цього механізму репресій, грубо кажучи, від Путіна і далі на місця? Ми можемо говорити про певні перегини чи це просто планка, яка кремлівськими баштами задається, і потім уже кожен на своєму рівні вирішує по-своєму?

— Я думаю, що тут потрібно розділяти справи. По-перше, є справи, якими займається ФСБ. По-друге, справи, якими займається МВС. І, по-третє, політичні справи, якими можуть займатися і МВС, і ФСБ. Але при цьому указ про порушення таких справ іде згори, тобто безпосередньо з Кремля.

Але мені здається, що не у всіх таких репресивних справах безпосередньо бувають вказівки про затримання, або про порушення, або про те, щоб розпочали перевірку, саме з Кремля чи якоїсь вищої влади. І я навіть не знаю, як це влаштовано, як ось щабель іде.

Очевидно, що якісь справи є, де просто вище керівництво, наприклад, ФСБ дає якусь рознарядку, що потрібно цього місяця план у справах, наприклад, про держзраду. Зараз ми бачимо, що в останні місяць-два в Росії активно почали порушувати справи про держзраду. Я думаю, що тут, очевидно, є якийсь план щодо цього.

Ну, і в принципі, планова система в правоохоронних органах Росії досі є. Залежно від політичної ситуації. Тобто вчора був план щодо мітингів, а сьогодні в них план щодо держзради. Я думаю, що він точно є.

Ну, і останнім часом ми бачимо сплеск справ щодо закликів до тероризму абсолютно за якісь навіть іноді невинні висловлювання, публікації в соціальних мережах. Ось якось так.

У будь-якому разі пересічний поліцейський точно діє за вказівкою, тому що в них є якийсь план, наприклад, керівництва МВС у цьому місяці зробити певних справ стільки-то, а в наступному – стільки-то. У них завжди в цьому відношенні є якесь планування.

— Ваше видання повідомляє про те, що в центрі Нижнього Новгорода чоловіка затримали за футболку із зображенням перекресленого Путіна. Що цікаво, протокол склали за статтею про дискредитацію армії. Чому саме знову дискредитація армії? Перекреслене обличчя Путіна? Чи його, можливо, вже до лику святих зарахували? Це знову потрібно за певною статтею якийсь план здати?

— Тут, напевно, є все-таки бажання притягнути до певної статті. Якийсь план, наприклад, щодо дискредитації. Але не завжди і не всі дії громадян Росії підходять під ці статті, які є. Тут дійсно питання такого юридичного плану. Перекреслений Путін. Що це? Чому це дискредитують?

З іншого боку, портрети Путіна не є офіційною символікою. Якщо люди спалюють або топчуть прапор Російської Федерації, що, до речі, теж почастішало, то для цього є певна стаття. Я не пам’ятаю точно, як вона називається, але сенс у тому, що це осквернення офіційної символіки Російської Федерації. То тут, так, дійсно, незрозуміло, за що притягувати. Тому всіх під одну гребінку, за дискредитацію.

Мені здається, найбільш кричуща справа за останній час порушена щодо громадянина України, 19-річного молодого чоловіка, якого примусово вивезли з Маріуполя ще у квітні минулого року. У Калінінградській області порушили справу про заклики до тероризму за те, що він репостнув на своїй сторінці в соцмережі “ВКонтакте” якийсь пост нібито полку “Азов”. Хоча я не думаю, що це офіційна група полку “Азова”. Якийсь пост, де вони збирали кошти на забезпечення полку ще минулого року.

І що цікаво в цій справі: всі ці репости з’явилися в один день, а до цього протягом року сторінка молодої людини взагалі була не активна, він не користувався нею. Тобто видно, що всі репости, за які його притягнули, з’явилися в один день. І в нас також є інформація, що ці репости з’явилися вже після його затримання.

Десь три тижні тому порушили справу за спробу держзради щодо жителя Тверської області. Його спочатку затримали в Бєлгородській області за пияцтво. За цією адміністративною статтею його заарештували на 15 діб, потім відпустили та затримали ще раз нібито теж за пияцтво. Тобто людина щойно вийшла після пияцтва, знову напилася, і її затримали.

Після цього на нього завели ще одну адміністративну справу — демонстрація нацистської символіки, а пізніше вже порушили кримінальну справу про підготовку до держзради. А це дуже серйозна стаття. За те, що він нібито хотів вступити в Легіон “Свобода Росії” й приготувався до цього. І це, за версією російського слідства, кваліфікується як підготовка до держзради. Дуже серйозна стаття. Я не пам’ятаю, скільки йому там може загрожувати років, але досить багато.

І тут, звісно, простежується ще одна тактика дій правоохоронних органів, коли людей затримують за якісь узагалі надумані приводи, це може бути пияцтво або непокора законному розпорядженню співробітника правоохоронних органів.

Тобто, в принципі, людина нічого не робить, вона може щось просто негативне сказати, і її вже затримали. А потім, коли її вже починають “розкопувати”. Можливо, були якісь підстави розкопати, може, ні. Нелегально відбирають телефони, дивляться листування. І потім ці всі кримінальні справи раптово звідкись з’являються.

Тобто ми не знаємо взагалі, чи збиралася ця людина справді вступати до Легіону “Свобода Росії”, чи ні. Тому що його затримали за пияцтво, потім ще раз за пияцтво, а потім раптом він просидів у СІЗО практично місяць. Що там із ним робили в ці дні, і як із ним там поводилися, ніхто не знає.

І що дивно, родичі у всіх таких справах, де фігурує саме держзрада, заклики до тероризму, участь або спроба участі в терористичній організації, завжди залякані, і з ними вже розмовляли співробітники ФСБ. Їм пояснюють, що не можна спілкуватися з пресою, і що не потрібно наймати адвокатів. Мовляв, це тільки нашкодить, і потрібно обов’язково наймати державних адвокатів.

Читайте також:

Прямий ефір