США та Євросоюз активізують постачання зброї Україні — деталі (ВІДЕО)

Олаф Шольц та Джо Байден (праворуч). Скріншот: uatv.ua

Новий 33-й пакет військової допомоги від США Україні та 1 млрд євро від Європейського Союзу для придбання дефіцитних видів снарядів. Саме снаряди — вимога номер один, каже український президент Володимир Зеленський, адже Росія на полі бою щодня витрачає в 4 рази більше боєприпасів, ніж Україна. Німецький концерн Rheinmetall, тим часом готовий побудувати танковий завод на території України, не чекаючи кінця війни, інформує FREEДОМ.

Німеччина знову повернула собі лідерство серед європейських партнерів у питаннях постачання озброєнь Києву. Берлін, заявив новий посол України в Німеччині Олексій Макєєв, перестав шукати відмовки та почав діяти. У ФРН звернулися до Швейцарії з проханням продати 96 списаних бойових танків Leopard 2 (“Леопард 2”) назад компанії-виробнику, щоб у такий спосіб збільшити обсяги допомоги збройним силам України та одночасно замінити частину витрачених запасів союзників по Північноатлантичному альянсу (НАТО).

“Що змінилося за останні кілька місяців, так це те, що ми не просто обговорюємо поточний розпорядок дня, але ми стратегічно плануємо відповідно до того, що необхідно і що може бути зроблено. Нам потрібно більше боєприпасів і більше далекобійної артилерії, щоб зруйнувати російські канали поставок”, — повідомив Олексій Макєєв.

Питання допомоги з озброєнням для України, яка вже понад рік протистоїть російській армії зі значно більшими ресурсами, канцлер ФРН Олаф Шольц обговорив 3 березня з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні. Одразу після цього Білий дім заявив про новий — 33-й пакет військової допомоги Києву на суму 400 млн дол. 

“Цей пакет містить додаткові боєприпаси для наданих США HIMARS і гаубиць, які Україна так ефективно використовує для самооборони, а також боєприпаси для бойових машин піхоти Bradley, пускові установки для бронетранспортерів. Сполучені Штати продовжать об’єднувати світ для підтримки України”, — наголосила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр.

Майже всі країни Європейського Союзу погодили розроблений у Брюсселі план швидкого забезпечення України дефіцитними артилерійськими боєприпасами. Про це пише Financial Times, посилаючись на джерело серед чиновників ЄС. Поставки, згідно з цими даними, відбудуться протягом березня. На гаубичні снаряди, повідомляє Politico, ЄС планує виділити мільярд євро. 

“Артилерія — це номер один із того, що нам потрібно. Як системи, так і амуніція, а також снаряди у великій кількості, щоб зупинити Росію. Не стріляти по їхній території, а щоб їх викинути з нашої. Хай там як, ми отримаємо танкову армію. Абсолютно впевнений у цьому. Ми бачимо, як наші Збройні сили, наші хлопці вчаться. Скоро все буде. Але одночасно є відповідний дефіцит. Закривати просто всі ці дірки — постійний дефіцит — ось що може нам допомогти”, — сказав Володимир Зеленський.

Українці не відстають від партнерів, не перестаючи переказувати грошові внески своїм захисникам. Так, благодійний фонд Сергія Притули за гроші простих українців закупив понад 100 броньовиків різних моделей: третина цієї техніки вже в Україні.

“Коли нашим захисникам щось потрібно, ми просто скидаємося грошима і купуємо те, що потрібно. Ми вже забезпечили армію народними “Байрактарами”, народний супутник прекрасно працює в інтересах української військової розвідки, прийшов час народних “Спартанів”. Партію з 24-х, які вже зайшли, демонструю. Уперше в історії України ми придбали рекордну кількість бронетехніки, яка йде Силам оборони, не по лінії матеріально-технічної допомоги з-за кордону, не по лінії міжпарламентської комунікації, а люди скинулися і купили”, — акцентував Притула. 

Німецький оборонний концерн Rheinmetall веде переговори з Києвом про створення виробництва танків Panther (“Пантера”) в Україні, заявив глава компанії Армін Паппергер. 

За його словами, у такому разі можна буде виготовляти 400 танків на рік відразу в Україні. Російські чиновники у відповідь уже стали погрожувати, мовляв, будівництво заводу відзначать салютом із ракет “Калібр” та інших піротехнічних пристроїв.

Паппергер також наголосив, що для перемоги Україні необхідно до 1 тис. танків, а такі обсяги партнери не зможуть закрити готовою технікою, навіть якщо віддадуть все, саме тому потрібно розпочинати будівництво заводу.

Читайте також: США — лідер з надання допомоги Україні: як змінювалася номенклатура поставок зброї (ВІДЕО)

Прямий ефір