ВВП України впав би на 11% без “Великого будівництва”, – нардеп

Скрін каналу “Дом”

Народний депутат України Олена Шуляк пояснила, як “Велике будівництво” стало антикризовим інструментом і допомогло економіці в період пандемії коронавірусу.

Про це Шуляк розповіла в ефірі програми “Официальный разговор” на телеканалі “Дом”.

За її словами, думка про те, що в межах “Великого будівництва” гроші з COVID-фонду були “закатані” в асфальт, не відповідає дійсності.

“Звичайно, це не так. Тому що коли створювався COVID-фонд, ніхто в Україні не міг усвідомити, скільки грошей повинно було знаходитися в цьому фонді. Але всі прекрасно розуміли, що це не просто “коронавірусний фонд”, який повинен бути максимально спрямований на забезпечення медицини, але це ще і фонд, який повинен був підтримувати українську економіку на плаву”, – зазначила нардеп.

Гість програми повідомила, що всі гроші з “коронавірусного фонду” витрачалися за трьома важливими напрямами.

  • Перший і найважливіший напрям: медицина.
  • Другий напрям – соціальні виплати.
  • Третій напрям – підтримка економіки, розвиток інфраструктури.

“Нещодавно відомий український економіст Михайло Кухар дав свої розрахунки щодо того, а що було б, якби програми “Велике будівництво” не було. Мене цифри за останні квартали цього року сильно здивували, бо якби не було “Великого будівництва”; якщо б ми не будували дороги, мости, школи, то падіння ВВП було б на рівні 11%“, – наголосила депутат.

Шуляк додає, що “Велике будівництво” допомогло утримати падіння ВВП на рівні 3,5%.

Також нардеп розповіла, звідки брали гроші на цей фонд.

“Це окрема стаття. Коли “Нафтогаз” отримав гроші від “Газпрому”, президент запропонував, щоб ці гроші використовувалися для всіх українців на оновлення інфраструктури. Тому коли формувався фонд, ці 35 млрд грн спочатку направили в “коронавірусний фонд”, а потім за процедурою – на будівництво доріг, мостів і т.ін.”, – говорить Шуляк.

Читайте також: “Велике будівництво”: на Донеччині відновили 10 мостів

Нагадаємо, що Володимир Зеленський планує залучити більшу кількість турецьких компаній у межах “Великого будівництва”.

Прямий ефір