Повернути Молдову під тотальний контроль — одне з фундаментальних завдань Росії, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Москва зробила все можливе, щоб зірвати перший тур виборів президента і референдум про вступ Молдови до Євросоюзу, а також підірвати демократію в країні, використовуючи підкуп виборців, дезінформацію і шкідливі кібератаки. Про це раніше заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Для Росії це одне з фундаментальних завдань — повернути Молдову під тотальний контроль, сказав в ефірі телеканалу FREEДОМ радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Для Росії це один із фундаментальних проєктів — повернути Молдову під тотальний контроль. Він був у Росії довгий час. Ми пам’ятаємо і президента [Володимира] Вороніна, і президента [Ігоря] Додона, — абсолютно проросійських. Ця територія вважалася територією повного впливу Росії. Звичайно, це надзвичайно небезпечно для Молдови. Тим більше, що вона в союзних партнерських відносинах із Румунією, яка досить успішно розвивається в межах Європейського Союзу”, — сказав Подоляк. 

На його думку, чинна президентка країни Мая Санду розуміє важливість інтеграції держави до Європейського Союзу і те, які перспективи відкриваються в Молдови, наскільки вигідне, точно так само, як і для України, приєднання до ЄС. 

“Тому я з великою симпатією ставлюся до того, що Санду може все-таки здобути в другому турі [президентських виборів] переконливу перемогу”, — доповнив спікер.

При цьому, вважає Подоляк, перший тур виборів і голосування на референдумі засвідчили, що в Молдові залишається невирішеною велика проблема — неготовність жорстко обмежувати проросійські партії, закривати їх, жорстко обмежувати їхній інформаційний вплив. 

“Багато представників проросійської партії олігарха-втікача Шора приїжджають на саміти, конференції до Москви, а після цього спокійно повертаються в Молдову і ведуть відповідну роботу. На мій погляд, єдина проблема Молдови — це недооцінка інтегративних можливостей Росії, її фінансових можливостей щодо роботи з певною мережею на території Молдови. Ця мережа не була знищена”, — наголосив Подоляк.

Молдові потрібно позбавити Росію можливості вести пропаганду на своїй території, можливості фінансувати політичні партії, проводити агітаційні заходи, вважає радник глави ОПУ.

“Думаю, що Молдова і кабінет пані Санду зроблять усі належні висновки, і все-таки наступна її каденція буде в цьому плані правильно побудована”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: РФ намагається змінити проєвропейський курс Молдови: що очікувати від другого туру виборів (ВІДЕО)

Нагадаємо, з Росії до Молдови було переведено близько 40 млн доларів. Ці гроші йшли на підкуп виборців під час виборів президента.

Прямий ефір