Порушення повітряного простору країн НАТО російськими об’єктами частішатимуть, — Братчук

БпЛА Shahed. Фото: armyinform.com.ua

Росія навмисне порушує повітряний простір країн НАТО, щоб продемонструвати так звані червоні лінії. Про це сьогодні, 12 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук, коментуючи порушення повітряного простору Румунії російськими ударними дронами в ніч з 7 на 8 вересня.

“Ні про яку випадковість тут не може бути мови. Все програмується, маршрути визначаються наперед: вони максимально заплутані. Таким чином, Росія намагається показати нашим західним партнерам те, що намагається показати завжди: існування деяких “червоних ліній”, — сказав він.

Як він зазначив, хоча Україна вже давно продемонструвала розмитість так званих червоних ліній Росії, країни НАТО все ще дотримуються встановлених алгоритмів дій у відповідь на подібні провокації.

“Але в тому, що подібні провокації можуть відбуватися частіше, немає сумнівів. Ітиметься не лише про південь нашої країни у напрямку Румунії, а й про порушення повітряного простору в районах країн Балтії та Польщі. Тобто тих держав, які активно підтримують Україну”, — вважає Братчук.

На його думку, сусідні країни, зокрема Румунія, мають реагувати на такі “зальоти” російських повітряних цілей, збиваючи їх.

“Але вони спираються зокрема на своє законодавство. Для мене стало відкриттям, що воно не дозволяє збивати повітряні цілі, і зараз, наскільки мені відомо, намагаються змінити це законодавство. Якщо ми говоримо про ракети, які запускають по Одесі, є імовірність, що вони можуть розвертатися і віддалятися в море у напрямку Румунії. Добре, що вони часто не долітають завдяки нашим військовим. Тому румунам варто побажати вдалого полювання. Потрібно відповідальніше підходити до того, що ця російська нечисть летить у їхній бік”, — підсумував Сергій Братчук.

Читайте також: Як Україна і союзники мають відповісти на ракетний терор Росії — думки експертів і глядачів FREEДOM

Нагадаємо, що парламент Румунії розгляне законопроєкт, який дозволить Збройним силам країни збивати дрони в мирний час. Про це повідомило агентство Reuters.

Прямий ефір