Кількість жертв зростає, затриманих – тисячі: яка зараз ситуація в Казахстані (ВІДЕО)

Фото АР

Кількість жертв протестів у Казахстані зростає, затриманих – вже тисячі. У найбільшому місті країни – Алмати – тим часом продовжується так звана “антитерористична операція”. Там же зосереджено всі сили Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Загалом ситуація в Казахстані стабілізується.

Про це інформує UA.

В Алмати постріли чути все рідше. Відкриваються магазини, аптеки, на вулицях з’явилося більше автівок. Про це у телефонному інтерв’ю телеканалу розповів редактор казахського незалежного видання “Vлада про головне” Дмитро Мазоренко.

“В останні два дні все більше й більше людей виходять на вулиці. Вчора, наприклад, ми спостерігали, як деякі кав’ярні в одному з районів, розташованих близько до одного з місць перестрілок, уже поставили столики, продавали каву. І люди не відмовляли собі в тому, щоб провести вихідний, як вони звикли”, – повідомив Мазоренко.

Тим часом сили ОДКБ завершили розгортання у Казахстані. Своїх військових направили Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Усі вони сконцентровані в Алмати, а очолює їх російський генерал Андрій Сердюков, який керував захопленням Криму.

За даними генерального секретаря ОДКБ Станіслава Зася, всього до Казахстану прибуло 2,5 тис. військових. Росія перекидала їх практично цілодобово протягом кількох днів. ЗМІ повідомляли про понад 70 літаків та понад 20 рейсів. Отже, іноземних військовослужбовців у Казахстані може бути набагато більше.

“Близько 5 тис… Підрозділи ОДКБ лише ведуть охорону аеропортів, іноземних посольств та наших адміністративних будівель стратегічного призначення”, – повідомив політолог із Казахстану Талгат Калієв.

За офіційною версією, так звану “антитерористичну операцію” в Алмати проводять місцеві правоохоронці, сили ОДКБ цим не займаються. Раніше президент Касим-Жомарт Токаєв наказав стріляти в протестувальників на поразку. Це, а також заклик до країни сил ОДКБ викликало серйозне занепокоєння Сполучених Штатів.

“Казахстан має можливість підтримувати закон і порядок для захисту державних інституцій. Але робити це важливо таким чином, щоб поважати права мирних демонстрантів, а також розв’язувати, підняті ними, економічні та політичні проблеми. У нас виникають реальні питання стосовно того, чому потрібно було викликати цю організацію, частиною якої є Росія”, – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

За даними МВС, за час акцій протесту в країні затримали близько 6 тис. осіб, серед них – багато іноземців, зокрема киргизький джазовий музикант Вікрам Рузахунов. Родичі піаніста впізнали його у відеосюжеті про затриманого, так званого “погромника”. За їхніми словами, Рузахунов часто відвідував Казахстан із гастролями. Вирушив туди й на початку цього року, але зв’язатися із ним ніхто не міг. Киргизстан вже надіслав ноту Казахстану у зв’язку із затриманням артиста.

Точних даних щодо кількості загиблих під час протестних акцій немає. Відомо про 16 загиблих правоохоронців. Папа Римський Франциск, виступаючи перед тисячами вірян на площі Святого Петра, висловив скорботу за загиблими під час протестів у Казахстані.

“Я з гіркотою дізнався, що під час протестів, які нещодавно спалахнули в Казахстані, були жертви. Я молюся за них та їхніх родичів. Сподіваюся на якнайшвидше відновлення соціальної гармонії через діалог, справедливість і пошук загального блага”, – сказав він.

На всій території Казахстану на тлі масових протестів, які розпочались 2 січня, запровадили надзвичайний стан. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), в якій вирішальним є вплив Російської Федерації. Токаєв заявив, що події останніх днів у Казахстані є “терористичною загрозою” та “підривом цілісності держави”. ОДКБ повідомила про згоду на введення військ. Протести викликало подвійне підвищення цін на скраплений газ, який використовується як пальне для автомобілів. Протестувальники висунули й політичні вимоги, зокрема – про повернення до Конституції 1993 року. Відповідно до її положень, Токаєв не може бути президентом через перевищення граничного віку. 5 січня Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду безпеки очолив діючий президент Токаєв. В цей же день уряд Казахстану пішов у відставку. Президент Токаєв дав доручення запровадити державне регулювання цін на соціально значущі товари, бензин та дизельне пальне. В країні запроваджено мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.

Детальніше про ситуацію в Казахстані читайте у матеріалі UA.

Прямий ефір