2023 року Україна отримає більше зброї від Заходу — союзники передадуть нові типи озброєння (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

США виділяють Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад 3 млрд дол. Зокрема, до нього увійдуть і БМП Bradley, і додаткові установки HIMARS (“Хаймарс”). Італія готує новий пакет військової допомоги, на стадії обговорення з Францією — відправлення систем протиповітряної оборони (ППО) їхнього спільного виробництва. Німеччина вирішила передати БМП Marder і батарею Patriot, повідомляє FREEДОМ.

2023 року Україна отримає більше західної зброї. Це дасть можливість захистити небо і якісніше уражати позиції противника. Франція, Німеччина та США вже анонсували передачу нового озброєння, зокрема, бронетехніки. І все це — результат наполегливої дипломатичної роботи та зусиль усіх Сил оборони України.

“Вдалося переконати союзників: час табу щодо зброї минув. Ми вступаємо у вирішальну фазу. Мета може бути тільки одна: перемога України. Тільки так можна забезпечити міцний і справедливий мир і безпеку в Європі. Звідси — каскад хороших новин з приводу зброї, а далі їх буде ще більше. І після кожної такої новини дедалі сильнішим стане скрегіт зубів у Кремлі і плач на РосТБ”, — написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook.

Греція готова відмовитися від замовлених у Німеччині бронемашин Marder на користь України, щоб прискорити постачання до Києва. Раніше Греція уклала угоду із Німеччиною як виробником на постачання 40 бойових машин піхоти.

“Зараз Греція може обійтися навіть без постачання із Німеччини, віддавши їх на користь України, адже Афіни від самого початку зайняли чітку позицію на користь допомоги українському народові”, — заявив міністр оборони Греції Нікос Панайотопулос.

У жовтні президент України Володимир Зеленський звернувся до Італії та Франції з проханням надати ППО SAMP-T. За три місяці Італія повідомила, що новий пакет військової допомоги Україні перебуває на стадії обговорення, зокрема з Францією щодо надсилання систем ППО спільного виробництва.

“Шостий пакет військової допомоги Україні ще на стадії обговорення, і, як говорилося, не буде жодного відправлення зброї до відповідної доповіді в парламенті. Ми обговорюємо з французами моменти удосконалення пакета з точки зору відправлення систем ППО, заснованих на спільних розробках між Римом і Парижем”, — розповів міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в інтерв’ю виданню Corriere della Sera.

США вже оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на 2 млрд 800 млн дол. До нього увійдуть протитанкові гармати, боєприпаси до них, 55 бронемашин із протимінним захистом, 100 бронетранспортерів, зенітні ракети класу “земля – повітря” Sea Sparrow. Ракети для систем HIMARS, боєприпаси для ППО та інша зброя.

“Сполучені Штати продемонструють нашу постійну незмінну прихильність до здатності України захищати себе, оголосивши про нову військову допомогу Україні на суму понад 3 млрд дол., включно з виділенням Україні 2,8 млрд дол., що є найбільшим на сьогодні”, — повідомила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр.

Пакет озброєнь США включатиме й пів сотні бойових машин Bradley для піхоти.

“З точки зору того, що привносять “Бредлі”, очевидно, що це бронетехніка, яка може транспортувати механізовану піхоту в бій для підтримки як наступальних, так і оборонних операцій, забезпечуючи рівень вогневої потужності та броні, які дадуть переваги на полі бою, оскільки Україна продовжує захищати свою Батьківщину”, — зазначив представник Пентагону Патрік Райдер.

682 млн дол. США направлять європейським країнам НАТО для поповнення військової техніки, переданої українським військам.

“Країни повинні заворушитися, тому що вони отримають компенсацію за передане нам озброєння від США. І вони на ці гроші можуть або купити, або виробити необхідне озброєння”, — каже військовий експерт Олег Жданов.

Наприкінці січня Пентагон проведе навчання українських військових, щоб підготувати їх до використання нової американської техніки, зокрема до роботи з броньованими машинами піхоти Bradley. Навчання пів тисячі українських військовослужбовців триватиме місяць.

Читайте також: ВПК союзників уже на рейках виготовлення для України амуніції, зброї, запасних частин, і буде ритмічність постачань, — Резніков

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що підтримуючи Україну, Сполучені Штати підтримують усю Європу. В адміністрації американського президента наголошують, що українці мають бути добре оснащені для ефективної боротьби, а Вашингтон лише допомагає реалізувати справедливе право України захищатися. Такими мотивами пояснили і новий пакет військової допомоги.

Прямий ефір