Формула Зеленського — єдина дорога до справедливого миру і повернення до міжнародного права, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: pravda.com.ua

Формула миру президента України Володимира Зеленського повністю відповідає міжнародному праву і промальовує шлях до справедливого миру. Україна чітко дотримується цієї концепції, використовуючи всі можливі інструменти тиску на Росію. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Українська формула миру — єдина можлива дорога до справедливого миру і повернення до міжнародного права. Президент України завжди говорив, на базі чого ми хочемо вести переговори — міжнародне право. Воно чітко говорить про суб’єктність або територіальну цілісність країни. Це основа. Міжнародне право чітко говорить про відповідальність за експансію, неспровоковану війну. Це основа. Міжнародне право чітко говорить про фінансові виплати, які має нести країна-агресор. Україна свою формулу базує на юридичному субстраті, на відміну від Росії”, — пояснив він.

Україна прагне до переговорів, заснованих на принципі справедливості, і шукає важелі тиску на Росію, зазначив Подоляк.

“Україна завжди готова до переговорів, але до переговорів на справедливих засадах. Росія не буде відповідати переговорним концепціям, якщо не отримає силового придушення. Зараз усе розвивається в логіці, запропонованій Києвом. Україна окреслює концепцію переговорного процесу, справедливого миру і шукає майданчики, на яких об’єднує сотні країн. Україна фіксує, що потрібні інструменти примусу Росії — військові, економічні та дипломатичні”, — сказав він.

Радник керівника ОПУ впевнений, що методи тиску на РФ тільки посилюватимуться.

“Україна суворо рухається в рамках запропонованих концепцій. Росія на будь-якому етапі може усвідомити неадекватність своєї поведінки й приєднатися до цього формату. Що далі розвиватимуться події, то жорсткішим буде примус. Дедалі більше нервуватиме суб’єкт Путін, поки ми, врешті-решт, не побачимо, що він зник у невідомому напрямку”, — резюмував він.

Читайте також: Лише Україна здатна показати світовій спільноті реальне політичне обличчя Росії — думка Подоляка

Прямий ефір