Північна Корея постачає РФ неліквідні ракети, — Кулик 

Прапори Росії та Північної Кореї. Фото: РИА Новости

КНДР надає підтримку Росії у війні проти України, проте якість північнокорейських ракет викликає сумніви. Про це сьогодні, 15 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

“За інформацією від різних джерел, ми маємо справу з ракетами, які росіянам доводиться або модернізувати, або, в усякому разі, приводити в технічний божеський вигляд. Тому що і боєприпаси, є інформація про те, що вони розриваються в стволах, і рівень зберігання цих боєприпасів був досить низьким… Щодо ракет, то саме пауза в п’ять місяців якраз відповідає технічному удосконаленню й доведенню технічних несправностей до якогось завершеного вигляду, щоб можна було використовувати ці ракети в бойових умовах”, — сказав він.

Кулик нагадав, що Північна Корея була головним постачальником озброєнь, мін та снарядів, а також ракет малої дальності для всіх воєн та локальних конфліктів, які були у 80-ті роки.

“Вони були такою фабрикою смерті. Вони, до речі, постачали зброю та боєприпаси в більшість африканських конфліктів, під час ірано-іракської війни. Але до кінця 1980-х років ринок озброєння перенаситився, у Північної Кореї з’явилися перші серйозні конкуренти, і їх потіснили на ринку. Після цього за інерцією Північна Корея виробляла далі ракети та боєприпаси, міни та снаряди, але не могла їх ні використовувати, ні продати. І накопичилася величезна кількість цих боєприпасів, й спосіб зберігання, звісно, очікував кращого. Зараз Кім Чен Ин намагається разом із ракетами, такими як КN-27, КN-24 — це колишні радянські “Скади”, модернізовані в Північній Кореї, продати цей самий неліквід, який було вироблено в 80-х роках. І іноді він не стріляє, а тільки баластом використовується”, — сказав експерт.

За його словами, за останній місяць багато південнокорейських моніторів свідчать про те, що почастішали випадки переходу кораблів із відключеними трекерами.

“Це кораблі з контейнерами, відповідно, контейнери пристосовані до перевезення ракет. Таким чином, за останній місяць почастішали ці заходи російських кораблів, і ймовірно, що якраз відбувається відвантаження ракетної техніки або інших боєприпасів. В обмін Північна Корея справді хоче отримати космічні технології, ракетні технології, насамперед ракет міжконтинентальних. Мрія Північної Кореї — це ракети, які здатні досягати Сан-Франциско”, — сказав Кулик.

Він зазначив, що Північна Корея прагне до створення власного сузір’я розвідувальних супутників на орбіті.

Крім того, КНДР цікавить продовольство, нафта та інші викопні види палива, технологічна модернізація машинобудівних заводів, насамперед верстатів, і створення вільної економічної зони на кордоні з Росією для того, щоб запустити виробничі ланцюжки.

Читайте також: Ракети від ізгоїв: військову співпрацю Кремля з Іраном та КНДР проаналізували експерти

Раніше експертка з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики Наталя Плаксієнко-Бутирська висловила думку, що Північна Корея завдяки співпраці з Росією отримала змогу випробовувати свої ракети у воєнних умовах і вдосконалювати їх.

Прямий ефір