Негайне припинення вогню є рожевою мрією Путіна — розбір заяви Дерипаски

Олег Дерипаска. Фото: asia.nikkei.com

Російський олігарх Олег Дерипаска назвав війну Росії проти України “божевільною”, розкритикував витрати Москви на війну і закликав до негайного припинення вогню. Подібна заява є фікцією. Таку думку сьогодні, 11 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він звернув увагу, що Дерипаска потрапив під санкції ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну як один із головних фінансистів програми із втручання в американські вибори 2020 року.

“Він абсолютно лояльний до Путіна, абсолютно зацікавлений у межах своїх справ у підтримці Путіна і, безумовно, жодних щирих намірів на те, щоб зупинити цю війну, у нього немає. Ось ці заяви про “божевілля СВО”, зрозуміло, і далі головний висновок, який він говорить: “Давайте негайно припинимо вогонь”. Негайно припинити вогонь — це зараз рожева мрія Путіна, тому що це зупинить на якийсь час те, що зараз відбувається у війні, і дасть змогу тому самому Путіну провести перереорганізацію всього процесу під назвою війна та ескалація”, — пояснив Подоляк.

За його словами, для Росії дуже важливо зараз сісти за стіл переговорів тільки на своїх умовах.

“Тому що тоді вони вважатимуть, що вони не програють точно війну. Це дійсно так. Тобто якщо процес переговорів на умовах Росії буде запущено, це означає, що Росія не програла війну і, відповідно, не буде нести відповідальність за все, що вона робить. Друге, це різко знизить інтенсивність війни як такої. Для чого потрібно знизити інтенсивність? У Росії такі ж дефіцити, зокрема з живою силою, зокрема зі снарядами, зокрема з ракетами. Ми бачимо, що вони максимально інтенсивно намагаються довести переговори з Іраном і Північною Кореєю, отримати більше звідти певних інструментів для ведення війни геноцидного плану. І, відповідно, Росія розуміє, що без оперативної паузи не вийде далі збільшувати тиск за тими чи іншими напрямами на Україну”, — зауважив радник глави Офісу президента.

Він акцентував: про необхідність припинення вогню говорять і Путін, і Лавров, і всі, хто наполягає на “мирному процесі”.

“У цьому плані Дерипаска нічим не вирізняється в його заяві, крім фрази “безумство СВО”. Я не бачу, які це має йому принести проблеми і як це має зробити його лідером нової російської опозиції. Це неможливо”, — вважає Подоляк.

Радник глави Офісу президента зазначив, що оточення Путіна зацікавлене в одному — в незмінності еліт.

Читайте також: Страх перед санкціями: обмеження на банківські платежі з РФ у різних країнах обговорюємо з економістами

Нагадаємо, російський політична аналітикиня Ольга Курносова вважає, що без розколу еліт революційна ситуація в Росії неможлива.

Прямий ефір