Коли Захід може дати дозвіл Україні бити по території РФ — аналіз політолога

Ігор Петренко. Фото: uatv.ua

Захід досі не має єдиної думки з питання, що робити з Російською Федерацією, як далі вибудовувати з нею відносини. Партнери України насамперед бачать у Росії інструмент, який можуть використати проти гегемонії Китаю та в інших точках світу. Про це сьогодні, 7 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав доктор політичних наук Ігор Петренко.

“Виходячи з цього, ми маємо певну нерішучість у тому, щоб і дозволити Україні наносити удари по території Російської Федерації, і в тому, щоб ухвалити рішення про збиття ракет, які летять у бік країн НАТО”, — пояснив він.

Петренко звернув увагу, що НАТО позиціює себе виключно як оборонний союз.

“Я згоден, що тут немає жодної суперечності, але вони дуже бояться ескалації та бояться того, щоб Російська Федерація якось використала у своїй комунікації, мовляв, НАТО винен і, відповідно, пішов на новий виток у спіралі ескалації. Росія більше навіть цього боїться, ніж Альянс, але все одно цей момент нерішучості існує. Тому ми маємо зараз ініціативу з боку Польщі, обговорюється питання з боку Румунії, оскільки вони вже ставали об’єктами, на які падали ракети з боку Російської Федерації, у тому, щоб допомагати Україні”, — зауважив політолог.

За його словами, таке рішення має ухвалюватися не окремими державами, а консенсусом НАТО, а його зараз немає.

“З іншого боку, мені здається, наші партнери хочуть мати певні тузи в рукавах у ситуації, припустімо, схиляння Російської Федерації до мирних переговорів про справедливий мир. Але ми розуміємо, у нас зараз пройшов перший Саміт, готуємо другий Саміт, будемо залучати Російську Федерацію за допомогою посередників. І ось тут буде важлива точка: приєднається Росія чи ні, конструктивно чи деструктивно поводитиметься. Зважаючи на позицію і поведінку Російської Федерації, вже ухвалюватимуться рішення і про те, щоб дозволити Україні бити по території РФ, і щоб збивати ті ракети, які потенційно можуть загрожувати країнам Альянсу, і про певний санкційний тиск, і так далі. На мою думку, найімовірніше, вони зараз формують такий пул дій, який вони викотять залежно від того, яку позицію займе РФ, яка поведінка в неї буде в питанні обговорення мирних, певних ініціатив, переговорів”, — вважає Петренко.

Читайте також: Чому партнери затягують із дозволом бити західною зброєю по РФ — роз’яснення Рейтеровича

Прямий ефір