Хто з представників білоруської пропаганди потрапив під санкції ЄС — деталі від Латушка

Павел Латушко. Скриншот: uatv.ua

Європейський Союз продовжує активну боротьбу з білоруською пропагандою, запроваджуючи санкції проти ключових представників режиму Олександра Лукашенка. У центрі уваги опинилися високопрофільні постаті, які беруть участь у поширенні державної пропаганди. Про це сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

“Я хотів би звернути увагу на якість цих санкцій. Команда Народного антикризового управління готувала списки, схвалені Європейським Союзом. Надалі ми активно лобіювали, щоб і на суддів, і на представників пропаганди Лукашенка було введено персональні санкції”, — сказав він.

Як він зазначив, санкції проти 28 білоруських персон справді можна назвати незначними за кількістю, але важлива їхня ефективність.

Таким чином, санкції торкнулися ключових пропагандистів режиму Олександра Лукашенка. До списків потрапили генеральний директор “БелТА” Ірина Акулович та Дмитро Жук, керівник головного видання Лукашенка “Білорусь Сьогодні”. Ці постаті є частиною так званого клубу редакторів “Белтелерадіокомпанії”, який активно розповсюджує пропаганду на користь режиму.

У цей клуб також входять Марат Марков, міністр інформації, і Вадим Гігін, директор Національної бібліотеки та проросійський пропагандист, який бере активну участь у російських ЗМІ.

Крім того, під санкціями й інші персони, такі як Іван Ейсмонт, керівник “Белтелерадіокомпанії” та чоловік Наталії Ейсмонт, прессекретаря Лукашенка.

“Усі вони потрапили під санкції за розпалювання ворожнечі та ненависті, а також за брехню, яку вони проповідують. Тому клуб редакторів можна назвати клубом обмежених до в’їзду до Європейського Союзу чи клубом обмежених редакторів. У майбутньому, сподіваюся, цей клуб стане клубом співкамерників, оскільки йдеться не лише про санкції, а й про притягнення до відповідальності, зокрема за пропаганду”, — наголосив Павло Латушко.

Читайте також: 30 років влади: як Лукашенку вдається лавірувати між тиском Москви та власними інтересами

Як повідомлялося, Європейський Союз розширив санкції щодо Білорусі. Під обмеження потрапили 28 силовиків і пропагандистів за їхню роль у триваючих репресіях і порушеннях прав людини. Про нові санкції оголосили напередодні четвертої річниці президентських виборів-2020 у Білорусі, які викликали масові протести та жорстоку відповідь режиму на них.

Прямий ефір