Це важка робота: обмін ув’язненими між Росією та країнами Заходу проаналізував Маломуж

Микола Маломуж. Фото: apostrophe.ua

Практики обміну між країнами були й раніше, але такий масовий обмін, який відбувся сьогодні, 1 серпня, між Росією та країнами Заходу, — унікальний випадок. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

“Для того, щоб Путін пішов на такі обміни, потрібно, щоб у США та інших країн були дуже суттєві аргументи. І це зараз було дуже чітко показано. Росія отримала для обміну представників розвідки чи агентури. І особисто Путін просив Ердогана, щоб він організував таку модель зі своїми союзниками по НАТО через спецслужби”, — зазначив він.

Маломуж звернув увагу, що для Росії найважливішими є не солдати, прості громадяни та бізнесмени, а розвідники високого рівня, які виконували важливі завдання.

“З американського боку, німецького та інших відпрацьовували тих осіб, яких було затримано доказово, саме викрито у шпигунській діяльності, терористичній діяльності, засуджено і, відповідно, вже було пред’явлено для обміну Росії. Захід висловив свої умови, і обмін відбувся дуже успішно”, — сказав генерал.

За його словами, підготовкою обміну займалася розвідка з кожного боку.

“Це важка робота — поєднати і юристів, і спецслужби, і дипломатів, і представників правоохоронних органів кожної країни. Я думаю, обмін готувався близько пів року мінімум”, — висловив думку Маломуж.

Він додав, що цей обмін є першим випадком в історії після холодної війни.

Нагадаємо, у столиці Туреччини Анкарі сьогодні, 1 серпня, відбувся один із наймасштабніших обмінів ув’язненими між Росією і країнами Заходу. Було звільнено 26 ув’язнених, яких утримували у в’язницях Сполучених Штатів, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

Прямий ефір