Юридичне рішення про передачу росактивів Україні не буде ухвалено швидко, але ми до нього однозначно прийдемо, — Стефанішина

Ольга Стефанішина. Фото: uatv.ua

На даному етапі дипломатія дозволила досягти згоди на використання доходів від заморожених російських активів. Наразі ведеться активна робота щодо вироблення юридичного рішення для передання на потреби України й самих активів. Про це в новому випуску проєкту “Високий кабінет” телеканалу FREEДОМ розповіла віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

“Спільна робота з американськими, канадськими та європейськими партнерами дала змогу ухвалити безпрецедентне рішення — країни “Великої сімки” забезпечать додатково формування пакета в 50 млрд євро, який погашатиметься коштом цих доходів. Це [для нас] величезна фінансова подушка, яка також є гарантією від різноманітних політичних нестабільностей. Це багатообіцяюче рішення”, — заявила Стефанішина.

Наразі учасники процесу концентруються на пошуку правильного юридичного механізму, щоб можна було спрямовувати кошти від заморожених росактивів на відновлення України “і, можливо, на певні репарації”.

“Юридична база для цього створена у форматі Ради Європи. Думаю, що цей рік буде спрямований суто на юридичну роботу”, — сказала віцепрем’єр-міністерка.

Уже є політичне рішення про передачу заморожених російських активів на відновлення України, яке було закріплено у квітневій резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

“Безумовно, це не юридичне рішення — це політичне рішення. Рада Європи об’єднує десятки країн, до ПАРЄ входять представники парламентських груп країн, від яких залежить ухвалення таких рішень. Тому, безумовно, такий політичний сигнал важливий. Дуже важливо, щоб хтось був першим, крім України, яка заявляє про ті чи інші позиції. Тобто це хороша політична основа, над якою треба працювати”, — зазначила спікерка.

Але ключове — це вироблення юридичного рішення, як юридично правильно передати активи Україні. Стефанішина наголосила, що “воно не буде ухвалене швидко, але, безумовно, буде ухвалене”.

“Питання репарацій і відновлення України — це те рішення, яке можна ухвалити. Зараз воно складне, але ми будемо над цим працювати”, — запевнила вона.

Така тривала, скрупульозна робота зумовлена тим, що передача росактивів має певні ризики.

“Оскільки йдеться про величезні кошти, то Росія та її союзники будуть максимально розхитувати цю ситуацію, спрямують усю агресію і міць російської пропагандистської машини на дискредитацію цього рішення”, — пояснила віцепрем’єр-міністерка.

“Тому це рішення, можливо, не буде прийнято дуже швидко, але ми до цього однозначно прийдемо. Ми прийдемо до формату, який дозволить зробити це. Причому, це не має бути рішення однієї сторони, це має бути колективне рішення, і ми будемо шукати юридичні, фінансові механізми, які дадуть змогу це зробити”, — резюмувала Ольга Стефанішина.

Читайте також: “Це дуже потужний процес”: про старт перемовин про членство України в ЄС розповіла Стефанішина

Нагадаємо, наразі в країнах Заходу заморожено активів Центробанку РФ на 300 млрд доларів. 16 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію про використання цих активів для підтримки України. А 26 липня Євросоюз передав Україні перший транш доходів (дивідендів) від заморожених росактивів у розмірі 1,5 млрд євро.

Читайте також: Відсотки від російських активів з Європи спрямували в Україну: як це посилить оборону і якою може бути відповідь Кремля

Прямий ефір