Повернення “зеків” з війни збільшить кримінальний хаос у російських містах — деталі від Скоркіна

Ілюстративне фото: pixanews.com

Повернення ув’язнених з повномасштабної війни проти України являє собою серйозну загрозу зростання кримінального хаосу як у великих, так і в невеликих містах Росії. Ця загроза значно перевищує ті проблеми зі злочинністю, які виникли після війни в Афганістані. Про це сьогодні, 22 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів незалежний журналіст і політолог Костянтин Скоркін.

“Обсяги та кількість людей — абсолютно непорівнянні. Так, в Афганістані було обмежене угруповання військ, але дуже яскраво в пам’яті, як багато хто з афганців, які не знайшли себе в мирному житті, пішли кримінальним шляхом”, — сказав він.

Журналіст зазначив, що багато ветеранів-афганців скоювали злочини в цивільному житті не через якісь конкретні цілі, а просто тому, що їхній психічний стан був порушений через пережиті жахи війни.

“Це серйозна соціальна проблема, яка залишилася у свідомості багатьох. Можна уявити, якого масштабу вона набуде зараз, коли кількість бійців із ПТСР зросте в десятки разів, і коли з’явиться більше людей, готових застосувати свої кримінальні таланти”, — наголосив Скоркін.

Але найсерйозніша проблема, за його словами, полягає в поверненні на громадянку “зеків”, які пройшли через фронт.

“Такого обсягу повернення на свободу ув’язнених не знаю з яких часів не було. Водночас маючи досвід поводження зі зброєю і головне — доступ до неї… Величезна кількість зброї просочується з фронту на чорний ринок, який перенасичений зброєю із зони бойових дій. Це створить дуже серйозну, прямо вибухонебезпечну ситуацію у суспільстві. Думаю, кримінальний хаос буде наростати, особливо у великих містах”, — підсумував Костянтин Скоркін.

Читайте також: Мобілізація ув’язнених — дуже велика проблема у майбутньому для Росії, — Ягун

Прямий ефір