Одним із головних інфляційних чинників у Росії став дефіцит робочих рук, — Пендзин

Ілюстративне фото: pixabay.com

Дефіцит робочої сили став одним із головних інфляційних чинників у РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Для того, щоб у магазинах були продукти харчування, необхідно, щоб їх хтось виробляв. Сільське господарство — це сектор економіки з досить високим рівнем ручної праці та відносно низьким рівнем механізації. Якщо ви не зможете забезпечити нормальну зайнятість у сільському господарстві, у вас буде об’єктивне зменшення обсягів виробництва. Якщо у вас зменшується пропозиція на ринку сільськогосподарської продукції, що відбувається? Зростають ціни. Причому потрібно абсолютно чітко розуміти, що далеко не весь асортимент товарів, які мають стояти в магазинах, можна перекрити імпортом. Водночас імпорт в епоху досить серйозного зростання курсу долара щодо рубля об’єктивно буде дорогим для середньостатистичного росіянина, який живе від зарплати до зарплати та сидить у споживчому кредиті. Підвищення цін на продукти харчування дуже болісно може позначитися на його гаманці”, — сказав економіст.

За його словами, така сама ситуація складається і в інших галузях, які виробляють товари народного споживання у РФ. При цьому на сьогодні на полицях російських магазинів — засилля китайських товарів.

“Але Китай працює дуже цікаво. Він демпінгує, поки не видавив з ринку вітчизняного російського виробника. Після цього він досить серйозно й швидко підвищить ціни. Тобто ми вже маємо цю ситуацію з російським автопромом, коли на сьогоднішній момент китайський автопром остаточно видавив конкурентів з російського ринку, а зараз суттєво почав підвищувати ціни на китайські автомобілі. Ось ця ситуація однозначно веде до того, що ось це зростання цін, воно, звичайно, лягає на загальні інфляційні процеси. І зростання доходів росіян точно не встигає за цим зростанням цін”, — сказав Пендзин.

Читайте також: Росія вилетіла з десятки найбільших економік світу — подробиці

Раніше голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський розповів, що в Росії лихоманить ринок праці. Середня зарплата всередині країни зростає завдяки військово-промисловому комплексу (ВПК), який, зі свого боку, забирає робочу силу з інших галузей. Таким чином широке коло не військових галузей залишилося без робітників.  

Прямий ефір