Між НАТО та Китаєм наростає напруга — розбір (ВІДЕО)

Військові навчання Китаю та Білорусі. Фото: Міноборони Білорусі

Китай запровадив санкції щодо шести американських оборонних компаній за причетність до продажу зброї Тайваню, оскільки такі дії, як заявили у Міністерстві закордонних справ КНР, підривають суверенітет та територіальну цілісність країни. Своєю чергою Сполучені Штати Америки запровадили візові обмеження для китайських чиновників через підрив основних свобод у Гонконгу, а також порушення прав людини в Тибеті. The Times пише, що НАТО і Пекін наближаються до прямого зіткнення, передає FREEДОМ.

На Брестському полігоні проходять спільні військові навчання Білорусі та Китаю. Звідти до кордону з Польщею — менше ніж 40 км, а до України — близько 30. Заявлена мета навчань — відпрацювання координації та взаємодії двох армій. Проте у Центрі національного спротиву заявили, що білоруські силовики готують провокації під чужим прапором у прикордонній зоні з Україною, щоб продемонструвати свої можливості китайським колегам під час навчань.

“Китайські навчання разом із російськими військами у Білорусі — це частина закономірності. Це лише підтверджує, що авторитарні режими дедалі більше зближуються, а також те, що Китай зближується з НАТО в Європі, Африці, Арктиці та інших регіонах. Таким чином, це вписується у схему, яку ми спостерігаємо, коли Китай та Росія, а також Китай та Білорусь зближуються. І, звичайно, це також вписується у схему зближення авторитарних держав у підтримці агресивної війни Росії проти України”, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

НАТО дедалі більше звертає увагу на китайську загрозу, пише The Washington Post. Єнс Столтенберг назвав Пекін головним спонсором війни Росії проти України. І попередив: якщо КНР не припинить підживлювати країну-агресора, то на нормальні відносини із Заходом може не розраховувати. Пекін різко відреагував на звинувачення.

“Китай рішуче засуджує безвідповідальні та провокаційні висловлювання генерального секретаря НАТО на адресу Китаю, які просякнуті менталітетом часів холодної війни й ідеологічної упередженості та складаються з необґрунтованих звинувачень. Він намагався перекласти провину та ввести в оману міжнародну спільноту щодо України та вказав на нормальний військовий розвиток Китаю та його відносини з відповідними країнами”, — заявив представник Міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь.

Експерти вважають, що політична активність Китаю пов’язана зі зближенням НАТО з країнами Індо-Тихоокеанського регіону, такими як Південна Корея та Японія. На думку оглядачів Financial Times, Пекін зажадав від Північноатлантичного альянсу “не втручатися у справи Азії”. Проте генсек НАТО неодноразово заявляв: Альянс поглиблюватиме партнерство з Японією в різних сферах через виклики безпеки в Європі та Азії.

“Цим же можна пояснити антитерористичні навчання, які відбуваються між Китаєм та Білоруссю. Це Китай використовує Білорусь як тригер і намагається продемонструвати, що якщо НАТО може дістатися ближче до Китаю, то й Китай може в якийсь момент підібратися до кордонів НАТО”, — вважає докторка філософії з політології, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко.

НАТО та Китай наблизилися до прямого зіткнення, вважають аналітики. Спільні білорусько-китайські навчання на Брестському полігоні та військово-морські навчання Китаю, Росії та Ірану в Оманській затоці тому підтвердження. Втім, що у Вашингтоні, що у Пекіні розуміють ціну конфлікту і прагнуть його уникнути.

“Теми для спільного діалогу є. І Китай, і США дуже активно намагаються їх шукати, тому що розуміють, що ескалація конфронтації насамперед негативно позначиться не лише на двосторонніх відносинах, а й у всьому світі. Тому вони намагаються підтримувати комунікацію”, — коментує Аліна Гриценко.

Заступник державного секретаря США Деніел Фрід вважає, що обачність у відносинах з Китаєм мають виявляти не лише члени НАТО, а й усі європейські країни. За його словами, настав час визнати, що Пекін представляє значну проблему, і, торгуючи з ним, Європа повторює помилку, допущену з Росією.

Читайте також: У НАТО і Китаю залишаються теми для діалогу — думка

Нагадаємо, на саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні було прийнято декларацію з різкими формулюваннями щодо Китайської Народної Республіки. У документі йдеться, що КНР стала вирішальним фактором у війні Росії проти України через своє так зване партнерство “без обмежень” та широкомасштабну підтримку російської оборонно-промислової бази.

У відповідь місія Китаю при ЄС закликала НАТО зупинитися та не провокувати. А також триматися якомога далі від Азійсько-Тихоокеанського регіону, повідомляє Washington Post.

Прямий ефір