Вийшли, відстрілялися й сховалися: речник ВМС України розповів про тактику росіян щодо застосування “Калібрів”

Крилаті ракети "Калібр". Фото: zaxid.net

Російський Чорноморський флот через втрату кораблів довгий час не міг визначитися з тактикою застосування ракет “Калібр”, тому була певна пауза. Про це сьогодні, 10 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Він зазначив, що росіяни були змушені перебазувати носії “Калібрів” у Новоросійськ, де зіткнулися з логістичними проблемами.

“І тому досить довга була пауза, вона була технічна й викликана тим, що не могли вони довгий час туди перегнати крани для того, щоб завантажувати ці “Калібри”. Привезти їх до Новоросійська з материкової частини Росії — не проблема, в принципі. Але в будь-якому разі, для того, щоб їх завантажувати, треба дотримуватися кількох умов. Це і погодні умови, це і причали відповідні, і найголовніше — це кран, обладнання для завантаження. І вони довго розв’язували цю проблему”, — сказав спікер.

Плетенчук також зазначив, що росіяни після зазнаних втрат довго не могли зорієнтуватися, як їм повернутися до застосування “Калібрів”.

“Ось зараз тактика зведена до того, що вони або запускають їх із підводного човна в акваторії Чорного моря, або це вихід буквально на 1 годину з гавані, пуск та повернення в гавань. Ось це так, це і є та сама дія — протидія, з яких і складається наша боротьба в морі, коли шукається спосіб дії й відповідна реакція”, — сказав він.

Спікер наголосив, що для російських кораблів це вимушений захід, тому що вони хотіли б перебувати в морі постійно, тероризувати цивільні судна, виставляти свої умови, перекривати цілі райони моря нібито для проведення стрільб.

“Усе, як вони люблять, зараз, звичайно, це вони собі дозволити не можуть… Чорноморський флот можна умовно розділити на дві частини. Це ті, які зараз здатні на якісь дії в наш бік, та ті, які не здатні. Ось здатних з усіх 80 кораблів, які, в принципі були, залишаються 8 — носії крилатих ракет. І зараз наше основне завдання скасувати й цю небезпеку в Чорному та Азовському морі”,  – сказав Плетенчук.

Читайте також: Україна планомірно веде роботу зі знищення Чорноморського флоту РФ, — речник Військово-морських сил

Раніше командувач Військово-морськими силами ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа повідомив, що з початку повномасштабної агресії Росії Україна знищила або пошкодила 28 військових кораблів Росії. П’ять із них знищено морськими мінами, встановленими українськими безпілотниками в районі Севастопольської бухти. 

Прямий ефір