Українці пишуть історію морської війни, використовуючи дрони проти Чорноморського флоту РФ, — Дікінсон

Український морський ударний дрон. Скріншот: u24.gov.ua

Україна зараз пише історію морської війни, використовуючи дрони проти Чорноморського флоту РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив редактор української служби Atlantic Council, видавець журналів Business Ukraine і Lviv Today Пітер Дікінсон.

“Можна сказати, українці зараз пишуть історію морської війни. Це зрозуміло, що все змінилося після того, що одна третина російського Чорноморського флоту вже потонула, частини кораблів уже не існує або вони не можуть активно діяти в Чорному морі через українські дрони. Вони показали, як можна використовувати такі технології. Зрозуміло, все це абсолютно нова картина світової історії, і це поставить під питання майбутній розвиток усіх флотів. Тобто, які кораблі потрібні, які кораблі не потрібні — це теж питання”, — сказав він. 

Що стосується морського співробітництва між Британією та Україною, то, за словами Дікінсона, тут є проблеми, пов’язані з тим, що Чорне море зараз практично закрите. Він нагадав, що через війну, яку РФ веде проти України, Туреччина, згідно з міжнародною Конвенцією Монтре про статус проток, обмежила рух військових суден через Босфор та Дарданелли в Чорне море.

“Тому якщо Британія хоче допомагати Україні саме на морі, саме з кораблів, це досить проблематично. Тому що тільки можна доставити кораблі до України через річку… Це можливо, звичайно, але це теж не зовсім зручно. І це теж не маршрут для кожного корабля. Тому ось співпраця між Україною і Британією на морі буде продовжуватися. Я впевнений у цьому, не сумніваюся. Але зараз через цю практичну проблему, закрите Чорне море, звичайно, це зараз не дуже актуально”, — сказав редактор української служби Atlantic Council.

Читайте також: Україна планомірно веде роботу зі знищення Чорноморського флоту РФ, — речник Військово-морських сил

Раніше представник ГУР МОУ Андрій Юсов розповів, що українські морські безпілотники ефективно знищують Чорноморський флот Росії, порушуючи всі плани російських окупантів. 

Прямий ефір