Україна планомірно веде роботу зі знищення Чорноморського флоту РФ, — речник Військово-морських сил

Дмитро Плетенчук. Фото: suspilne.media

Списувати з рахунків Чорноморський флот РФ поки зарано, але Україна веде роботу з його знищення. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Говорячи про нинішній стан російського Чорноморського флоту, спікер зазначив, що можна говорити про дві категорії кораблів.

“Причому категоризувати можна по-різному. Можна категоризувати за принципом “хто може дотягнутися до території України та хто не може” або за принципом “кого не шкода було кинути в Крим та кого шкода”. Але в принципі, ці дві категорії перетинаються”, — сказав Плетенчук.

Він зазначив, що найнебезпечнішими залишаються носії крилатих ракет, які РФ перебазувала з окупованого Криму одразу, щойно почала втрачати кораблі. Зараз носії перебувають у Новоросійську, періодично звідти виходять для завдання вогневого ураження.

“І друга категорія — це яка не може дотягнутися. Її частину теж перевели, але якась частина залишилася в Криму. Тобто це ті кораблі, які або в ремонті, або є не дуже цінними активами, або допоміжним флотом. Проте вони використовують наявні в них на озброєнні кораблі. Вони, як ви бачите, продовжують обстріли. Точніше навіть можна сказати, що вони їх відновили, тому що пауза була досить довга. Після виходу з Криму вони були змушені вирішувати проблеми з логістикою в Новоросійську із завантаженням цих ракет на кораблі та підводні човни. І якийсь час у них на це пішов. У принципі, очікувано, що вони цей процес там налагодили цілком… Списувати з рахунків його (Чорноморський флот РФ, — ред.) точно рано. Водночас планомірна робота з вирішення цих проблем триває”, — сказав Плетенчук.

Читайте також: Більша частина корабельного ударного угруповання Чорноморського флоту вийшла з акваторії Азовського моря, — Плетенчук

Раніше представник ГУР МОУ Андрій Юсов розповів, що українські морські безпілотники ефективно знищують Чорноморський флот Росії, порушуючи всі плани російських окупантів. 

Прямий ефір