Військові запаси РФ виснажуються — OSINT-аналіз, коментарі та прогнози (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

OSINT-аналітики, тобто ті, хто займається розвідкою на основі відкритих джерел (Open source intelligence), констатують: вже до 2026 року Росія відчуватиме на полі бою проблеми з наявністю деяких видів бронетехніки, а також сучасних танків. Це станеться, попри спроби Міноборони РФ наростити виробництво військової техніки та прискорити ремонт тієї, що була пошкоджена, повідомляє FREEДОМ.

Бійці 72-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України показали кадри, зняті на Донеччині. На відео — розбиті російські танки, бронемашини та кілька десятків мотоциклів. Ці кадри, як кажуть аналітики, є прямим доказом того, що Росія почала відчувати голод у броньованій техніці.

“Кратне збільшення випадків використання мотоциклів, багі та квадроциклів на фронті — не стільки наслідок військової кмітливості, скільки вимушений захід, пов’язаний із виснаженням запасів броньованої техніки, здатної доставити піхоту до позицій противника”, — повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на OSINT-аналітиків.

Як один із найяскравіших прикладів спустошення російських сховищ танків, бронемашин і артилерії, аналітики наводять базу зберігання в селищі Лісове Містечко під Читою.

“На момент початку повномасштабної війни Росії проти України там були міномети, артилерія, що буксирується, самохідні артилерійські установки. Зараз на цьому ж місці стоять здебільшого одні військові вантажівки”, — сказав осінтер в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Посилаючись на відкриті джерела, експерти зазначають, що співвідношення втрат техніки між Україною та Росією становить приблизно 1:2,7. Для танків — 1:3,7, для бронемашин піхоти — 1:4,4. У британському Королівському об’єднаному інституті оборонних досліджень заявляють, що на лютий 2024 року в розпорядженні російської армії залишалося близько 2 тис. справних танків. Тоді як до 2022-го їх було понад 3 тис. Навіть попри те, що Міноборони РФ посилено ремонтує пошкоджену техніку, до 2026 року в Росії може не залишитися танків Т-80 і Т-72.

“Звичайно, якісь запаси техніки з 60-х, 80-х років минулого століття виробництва ще росіяни мають. Але потрібно багато часу, щоб провести регламентні роботи, роботи з відновлення оборонної техніки, щоб її поставити до лав російського війська. Це потребує людських, майнових, часових зусиль. І, звичайно, росіяни витрачають свої ресурси і можуть прийти до того, що у 2026 році їхні оборонні можливості будуть фактично вихолощені”, — коментує військовий експерт Владислав Селезньов.

Тим часом у Білгородській області внаслідок удару безпілотного літального апарату зупинено роботу Оскольського електрометалургійного комбінату імені Угарова. Підприємство — одне із ключових для російського військово-промислового комплексу.

“Це єдине металургійне підприємство повного циклу в Росії. Воно зупинене. І, скажімо, на найближчі місяці відновлення роботи в повному обсязі буде там проблематичним. Це означає ускладнення та зрив виконання оборонних замовлень, відповідно, — ланцюжків постачань”, — прокоментував представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі марафону “Єдині новини”.

Сьогодні Росія змушена шукати джерела для поповнення своїх військових запасів. Для цього зокрема Путін влаштував турне в так звані країни-союзники: Китай, Північну Корею, В’єтнам.

“Є певні поставки техніки з країн-сателітів, наприклад, 2022 року російська армія вивозила броньовану техніку з Республіки Білорусь. Є певні контракти та домовленості щодо постачання відповідної техніки з урядом Північної Кореї. Але, звичайно, ці обсяги постачання не можуть розв’язати поточних проблем російських окупантів. Деякі військові експерти стверджують, що потрібні ресурси становлять 80% ресурсних можливостей Народно-визвольної армії Китайської Народної Республіки. Чи готовий на це Китай? Звичайно, ні. Інші країни-сателіти: ресурси Білорусі фактично вихолощені, є запаси в Північній Кореї, але з приводу якості — великі дискусії”, — зазначив військовий експерт Владислав Селезньов.

Водночас експерти впевнені, якщо постачання в Україну необхідних озброєнь цього року буде забезпечено в повному обсязі, то Росія не має перспектив завоювати значні українські території в найближчі кілька років. А з 2026 року російська військова міць слабшатиме.

Читайте також: Росія спустошує склади військової техніки — аналіз втрат (ВІДЕО)

Нагадаємо, за даними Генерального штабу Збройних сил України, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на полі бою було знищено 8 153 російські танки, з них 11 — за останню добу, 15 629 бронемашин, 18 — за останню добу, 20 053 одиниці автомобільної техніки та автоцистерн, 76 — за останню добу.

Читайте також: Росія не здатна поповнювати втрати техніки, які зазнає на полі бою — аналіз Рябиха

Прямий ефір