14-й пакет санкцій ЄС вдарить по поставках російського газу — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний колаж: aussiedlerbote.de

Уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну санкції Євросоюзу вдарять по постачанню російського газу. Нові обмеження спрямовані на скорочення доходів Росії від експорту скрапленого природного газу. Євросоюз заборонив перевалку СПГ через порти ЄС і ввів пункт, який дасть змогу анулювати деякі контракти на постачання російського палива. Також у списку санкцій — нафтові танкери й кораблі, що перевозили боєприпаси з КНДР у РФ. Крім секторальних обмежень, під санкції потрапили 116 фізичних і юридичних осіб, повідомляє FREEДOM.

Після трьох із половиною місяців роботи над черговим — 14-м пакетом обмежень щодо Росії — 24 червня Європейська Рада ухвалила позитивне рішення. Як заявляють у Брюсселі, новий санкційний пакет перекриє Москві доступ до сірих схем і вдарить по енергетичному сектору країни-агресора.

“Ми всі — жертви російської агресії. І тому вкрай важливо, щоб ми продовжували допомагати Україні, тому що Росія розуміє тільки силу. І я задоволена кроками, зробленими зовсім недавно — використанням російських заморожених активів. Я ціную 14-й пакет санкцій, а також кроки, які ми збираємося зробити, щоб унеможливити або щонайменше ускладнити використання Росією тіньового флоту в регіоні Балтійського моря”, — заявила міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

На сайті Євроради пишуть, що 14-й пакет санкцій передбачає обмеження в семи секторах. Насамперед — енергетики. Тепер під забороною — перевалка скрапленого природного газу з Росії. Крім того, Брюссель не дозволяє інвестувати і надавати потужності, технології та послуги для будівництва нових російських СПГ-проектів, серед яких — “Арктик СПГ 2” і “Мурманськ СПГ”.

“Для того, щоб гарантувати, що потужності ЄС не використовуватимуть для перевалки російського скрапленого природного газу до третіх країн, і тим самим знизити значні прибутки, які Росія отримує від продажу і транспортування СПГ, ЄС заборонить послуги з перевантаження російського СПГ на території ЄС із метою перевалки в треті країни”, — йдеться в заяві на сайті Європейської Ради.

Євросоюз запроваджує заходи посиленого контролю за постачанням компонентів для військово-промислового комплексу Російської Федерації та товарами подвійного призначення. Згідно з дослідженням української Незалежної антикорупційної комісії, Росія досі отримує верстати та інше обладнання для ВПК із 17 держав. Трохи понад 40% імпорту припадає на німецькі концерни, 16,5% — на японські, понад 7,5% — на компанії зі США. Експерти проаналізували й деталі збитих ЗСУ російських літаків. У кількох зразках винищувачів серій Су і Ту теж знайшли західні компоненти.

“Якщо йдеться про компоненти, то майже 64% — походження Сполучених Штатів Америки. Це американські компанії. І це в російських літаках. На другому місці Японія, далі йде Швейцарія, а далі інші. Європейські країни — Німеччина, Франція, Нідерланди, Болгарія і так далі. Ми проаналізували всього 2000 компонентів, ми знайшли витоки приблизно двохсот різних західних компаній, які постачали ці компоненти з 22 держав. І важливо відзначити такий факт, що 54% цих компонентів належали до так званого критичного списку”, — розповіла виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії Олена Тригуб.

“Було вирішено, що оператори ЄС, які продають військові товари третім країнам, повинні будуть впровадити додаткові механізми, здатні виявляти й оцінювати ризики реекспорту їх до Росії та знижувати їх. Крім того, оператори ЄС, які передають промислові ноу-хау для виробництва товарів на полі бою комерційним партнерам третіх країн, тепер повинні будуть включати контрактні положення, які гарантують, що такі ноу-хау не будуть використовуватися для товарів, призначених для Росії”, — із заяви на сайті Європейської Ради.

Під обмеження потрапив і російський аналог системи SWIFT — Система передачі фінансових повідомлень (СПФП). Банкам та іншим фінустановам країн ЄС заборонено користуватися СПФП безпосередньо і проводити транзакції з юридичними особами, підключеними до системи.

“Наші санкції вже значно послабили російську економіку і завадили Путіну реалізувати свої плани зі знищення України, хоча він все ще продовжує незаконну агресію, спрямовану проти мирних жителів і цивільної інфраструктури. 14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність Росії проти українців, включно із зусиллями з обходу заходів ЄС”, — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Крім того, Брюссель заборонив російським резидентам фінансувати політичні партії, фонди, неурядові організації та медіа на території Євросоюзу.  Під обмеження потрапили авіаперельоти російських суден у європейському повітряному просторі та вантажоперевезення територією ЄС. В уряді Фінляндії заявили — союзники незабаром розпочнуть роботу над 15-м пакетом санкцій, а інформаційне агентство Reuters пише, що країни Євросоюзу обговорюють пакет заходів щодо дружньої Кремлю Білорусі.

Читайте також: Понад 100 фізичних та юридичних осіб РФ потрапили під нові санкції ЄС — подробиці

Прямий ефір