СПГ, банківська система СПФС, артисти та політики: стали відомі подробиці 14-го пакету санкцій ЄС проти РФ (ВІДЕО)

Ілюстрація: gettyimages.com

Європейський Союз ухвалив 14-й пакет санкцій проти Російської Федерації. Нові обмеження як індивідуальні, а й загальноекономічні. Вони вперше торкнуться російського скрапленого природного газу (СПГ) — Євросоюз заборонить перевантаження газу агресора на своїй території, повідомляє FREEДОМ.

Нові обмеження, затверджені Європейським Союзом, спрямовані на російську економіку, зокрема енергетика, фінанси та торгівля. Під санкції потрапили 116 фізичних та юридичних осіб. Також Євросоюз включив у новий пакет обмежень понад 50 фірм із РФ, Китаю, Арабських Еміратів та Туреччини. ЄС вперше запроваджує санкції проти російського зрідженого природного газу.

“Це половина бюджету РФ від експорту вуглеводнів, третина йде на фінансування війни. Введення санкцій йде неспішно та повільно. А те, що нарешті дійшли до СПГ, — це добре, — зауважив комунікаційний менеджер громадської організації Razom We Stand Максим Гардус.

Заборона поширюється на перевалку СПГ із судна на судно, з судна на берег та операції з перевантаження газу на території ЄС. При цьому він не торкається прямого імпорту СПГ до Євросоюзу, від якого залежать деякі європейські країни.

“Поки що не йдеться про повну заборону імпорту до ЄС. Йдеться про заборону навантаження до ЄС із третіх країн. Якщо розглядати це як перший крок, це добре, і сподіваємося, в наступних пакетах прийдуть до повного ембарго, — пояснив Гардус.

Також нові санкції посилюють відповідальність європейських компаній у разі, якщо їхні дочірні підприємства в третіх країнах допомагатимуть Російській Федерації обходити обмеження. Водночас рада Євросоюзу додала 61 нову компанію до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії. До них застосують жорсткі експортні обмеження.

“14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність Росії проти українців, включаючи зусилля щодо обходу заходів ЄС”, — заявив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Новий пакет санкцій передбачає і заборону на будь-які приватні та чартерні авіаперельоти, що здійснюються на користь фізичних та юридичних осіб Росії. Наприклад, приватні літаки не зможуть літати до місць відпочинку чи перевозити співробітників компаній на ділові зустрічі. Також не можна створювати транспортні підприємства та займатися перевезенням вантажів територією Європейського Союзу, включаючи транзитні маршрути.

Санкції європейці запровадили й щодо російського аналога SWIFT — “Системи передачі фінансових повідомлень” (СПФС), розробленої Центральним банком країни-агресора. Зокрема, компаніям ЄС, які працюють за межами РФ, заборонили підключатися до цієї системи та здійснювати будь-які транзакції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав запровадження 14-го пакету та закликав Європейський Союз прискорити надання військової допомоги, зокрема додаткових систем ППО.

“Окремо я наголосив на необхідності прискорення постачання військової допомоги, особливо протиповітряної оборони, а також збільшення виробництва оборонної промисловості. Ми можемо і маємо перемогти російську агресію на українській землі, щоб забезпечити довгостроковий мир та стабільність у всій Європі”, — написав Кулеба у соцмережі Х.

До “чорного” списку ЄС потрапили також відомі актори, співаки та ведучі. Серед них — Поліна Гагаріна, яка регулярно виступає в рамках держпропаганди, наприклад, на заходах на честь незаконної анексії чотирьох українських регіонів або річниці анексії Криму. Також у списку санкцій — актор Іван Охлобистін, співак Shaman і депутат Московської міської думи Марія Кисельова.

Обмеження торкнулися і так званого “Громадського фонду імені Кадирова” та матері голови Чечні Аймані Кадирової. У документі наголошується, що фонд Кадирова здійснював освітні та мілітаристські програми для депортованих українських дітей з метою їхнього відторгнення від України та рідних.

Під санкції потрапили й двоє співробітників ФСБ в окупованому Криму та Міжнародний дитячий центр “Артек”. Він перебуває під контролем Міністерства освіти Росії з окупації півострова.

Читайте також: Санкції проти РФ в енергетиці, фінансах та торгівлі: що включено до 14-го пакету (ВІДЕО)

Нагадаємо, в рамках всеосяжного 14 пакету санкцій, ухваленого 24 червня, Рада Європейського Союзу вирішила запровадити обмежувальні заходи щодо ще 69 фізичних та 47 юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Прямий ефір