До комюніке Саміту миру приєднуються нові держави — Україна планує провести другу зустріч до кінця року: деталі (ВІДЕО)

Логотип саміту миру. Фото: eda.admin.ch

Барбадос і Республіка Маршаллові Острови приєдналися до кінцевого комюніке першого Саміту миру, про що раніше повідомив президент України Володимир Зеленський. Можуть приєднатися ще кілька країн, які поки що продовжують вивчати зміст документа, інформує FREEДОМ.

Трьом ключовим пунктам формули миру — це ядерна безпека, продовольча безпека та повернення всіх полонених і депортованих Росією українців, — 19 червня підтримку висловили Організація американських держав, до якої входять понад 30 країн та острівна держава Антигуа і Барбуда, 20 червня — Замбія, а за два дні по тому — Барбадос і Республіка Маршаллові Острови.

“Весь світ ми сприймаємо як рівних, і в цьому — наша ідеологічна відмінність від Росії в міжнародних відносинах. Ми поважаємо кожну націю, розраховуємо на кожен голос у співпраці між народами. Саме так побудований Статут ООН, щоб усі держави мали значення”, — акцентував президент України Володимир Зеленський.

Підсумковий документ Глобального саміту миру у Швейцарії можуть підтримати й інші країни, які не брали участі в ньому.

“Малі острівні держави також зазнають впливу російської агресії, зокрема у сфері продовольчої та екологічної безпеки. Їхня участь в імплементації нашої формули не менш важлива, ніж внесок Європи чи Америки. Продовжуємо працювати над ще більшим їхнім залученням до спільної роботи”, — зазначив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

Отримавши підтримку більшості західних держав, Київ активізував зусилля, щоб заручитися підтримкою глобального Півдня та азійських країн, які історично ближчі до Росії, та займають не настільки чітку позицію, повідомляє Reuters.

Водночас Російська Федерація після Саміту миру у Швейцарії намагається дискредитувати українську формулу миру, заявили в Центрі протидії дезінформації.

“Росія своїми маніпуляціями намагається знецінити значення Саміту миру, оскільки об’єднання світової спільноти в прагненні досягти миру в Україні та відновити баланс у глобальній безпеці йде всупереч із планами РФ щодо продовження війни”, — йдеться в повідомленні центру в Telegram.

За даними фахівців Центру протидії дезінформації, РФ поширює меседжі, що саміт начебто є лише формальністю, бо в ньому не брали участь представники країни-агресора.

Крім того, російська пропаганда намагається переконати аудиторію, що учасники обговорювали план Путіна, а Київ і союзники нібито продемонстрували прагнення до ескалації війни.

Насправді ж конференція в Бюргенштоку — це перший крок до миру, заснований на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права.

“Нам потрібен не диктаторський, а чесний, справедливий мир, який фокусується на цілісності та суверенітеті України. І саме тому мирна конференція у Швейцарії є важливим першим кроком. Основні питання там ще не вирішуються, але закладається основа для досягнення прогресу з ключових питань. Можливо, й на другій конференції”, — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Другий саміт миру Україна хоче провести до кінця року, заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква. За його словами, РФ може бути запрошена на нього, якщо буде готова розглянути “дорожню карту”, складену Україною, та не висуватиме ультиматумів. 

Нагадаємо, 15-16 червня у Швейцарії відбувся перший Глобальний саміт миру, в роботі якого взяла участь 101 делегація з різних країн і міжнародних організацій. За підсумками саміту було ухвалено комюніке, яке підтримали 80 країн і чотири міжнародні організації.

Пізніше документ підписали Організація американських держав і Антигуа і Барбуда, а також Замбія.

Читайте також: За підсумками Саміту миру: Київ готується до другої зустрічі — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір