Найскладнішими для обговорення для РФ та більшості країн глобального Півдня є 2 пункти української формули миру, — експерт

Ігор Попов. Фото: Facebook/Igor Popov

Найскладнішими для обговорення для Росії та більшості країн глобального Півдня є пункти української формули миру про беззастережне виведення військ РФ з України та про відповідальність за воєнні злочини. Про це сьогодні, 18 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Головне — це сценарій мирного врегулювання. Його компонентами є все те, що описано в українській формулі миру. Але, скажімо, станом на сьогодні ми бачимо, що найважчими не те, що для реалізації, навіть для обговорення є пункти про беззастережне виведення військ та про юридичну відповідальність за злочин розв’язання агресивної війни. Звичайно, Україна готова завжди обговорювати ці пункти, та вважає, що вона абсолютно права. Росія й більшість країн глобального Півдня не готові не те, що підписувати такі пункти, навіть їх обговорювати. Тому так, в ідеалі ми хотіли б ухвалення повного мирного плану з контрибуціями, але без анексій. Але на сьогодні нас підтримує половина світу”, — сказав він.

Експерт нагадав, що на Глобальному саміті миру розглядали кілька основних питань — ядерна безпека, продовольча безпека, а також повернення вивезених Росією українських дітей та обмін військовополоненими.

“Дійсно, ці три пункти є консенсусними, саме тому вони й виносилися на перший Саміт миру. Я б хотів додати ще два пункти, які не менш важливі. Це те, що всі учасники визнали Росію саме агресором, і це відображено у фінальному комюніке. Тобто Росія у своїх виступах розповідає, що взагалі на неї напали. І тому фіксація статусу агресора, введення це все більше та більше в міжнародно-правові документи, дипломатичні документи — це дуже важливо. І другий, принциповий момент, — це те, що мирне врегулювання має базуватися на Статуті ООН та принципах міжнародного права”, — сказав Попов.

Він наголосив, що принципи ООН — це повага до територіальної цілісності країни, тобто жодного юридичного визнання незаконної анексії, псевдореферендумів не може бути.

“Це та червона лінія, за яку світ ніколи не буде відступати. І тому, як на мене, це є, можливо, найважливішим підсумком не тільки звернення уваги всього світу на консенсусні пункти ядерної безпеки та продовольчої безпеки й повернення полонених та українських дітей, але також фіксація того, що Росія — агресор, й агресору ніхто не дозволить анексувати частину територій”, — заявив експерт.

Читайте також: Україна готується до другого Саміту миру — терміни, умови, сценарії (ВІДЕО)

Нагадаємо, за оцінкою радника керівника Офісу президента (ОП) України Михайла Подоляка, Глобальний саміт миру в Швейцарії показав, що світ розділений на дві частини, та чітко візуалізував ці частини: скільки країн біля Росії, а скільки біля України.

Прямий ефір