Ізоляція РФ: США посилюють санкції проти Росії та вводять нові (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: news.24tv.ua

Сполучені Штати Америки оголосили про нові санкції щодо Росії та її партнерів. Мета обмежень і заходів експортного контролю — припинити спроби Москви обійти санкції. Тож у списках іноземні компанії, які допомагають Російській Федерації в закупівлях устаткування і компонентів для військово-промислового комплексу (ВПК), повідомляє FREEДОМ.

Нові обмеження стануть ударом по шляхах постачання обладнання та компонентів, що залишилися в Кремля, заявила глава американської скарбниці Джанет Єллен. Так, іноземним фінансовим установам загрожує покарання за продовження транзакцій, пов’язаних із російським військово-промисловим комплексом.

Потрапили під обмеження і п’ять російських банків. Серед них — “Сбербанк” і “ВТБ Банк”, а також їхні закордонні представництва. Зокрема, в Китаї та Туреччині.

“Військова економіка Росії глибоко ізольована від міжнародної фінансової системи. У результаті російські військові відчайдушно потребують доступу до зовнішнього світу. Ми збільшуємо ризик для фінансових установ, що мають справу з військовою економікою Росії, і усуваємо шляхи для ухилення, а також зменшуємо здатність Росії отримувати вигоду від доступу до іноземних технологій, обладнання, програмного забезпечення та ІТ-послуг”, — заявила Єллен.

Адміністрація президента США Джо Байдена також має намір заборонити постачання в Росію чипів, які хоч і вироблені не в США, але із застосуванням американських технологій. Зокрема, йдеться про нові вимоги до експортних ліцензій для виробників або продавців чипів, які співпрацюють із російськими компаніями. Більшість посередників базуються в Китаї. За даними агентства Bloomberg, у 2023 році Російська Федерація імпортувала передових чипів на понад мільярд доларів. І могла їх використовувати для ракет та іншого озброєння. 

У санкційних списках Вашингтона присутні вісім компаній із Гонконгу, які пов’язані з постачанням чипів до Росії. За інформацією Financial Times, США розширили програму вторинних обмежень у чотири рази.

“Зараз 1200 російських підприємств під санкціями. Америка хоче збільшити список цих компаній приблизно в чотири рази. І через вторинні санкції буквально наказати всім фінансовим організаціям, а це переважно банки, платіжні системи, розглядати операції з цими підприємствами як із військово-промисловим комплексом Росії. Таким чином, Штати хочуть дотягнутися до тих банків Китаю або Туреччини, які безпосередньо не працюють з Америкою”, — пояснив ректор Міжнародного інституту бізнесу, економіст Олександр Савченко.

Запровадження вторинних санкцій у грудні 2024 року вже дало результат, вважають у Вашингтоні. Провідні банки КНР, фінансові організації Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Казахстану стали набагато прискіпливіше ставитися до роботи з російськими клієнтами. Вони вимагають доказів того, що продукція не потрапить до підсанкційних підприємств, затримують платежі на тижні й навіть місяці. Найчастіше і зовсім відмовляють у їх проведенні. Тепер, у Білому домі очікують, що і лідери країн “Великої сімки” (G7) направлять попередження середнім і малим китайським банкам за допомогу Росії в обході санкцій.

Читайте також: США та Велика Британія ввели санкції проти Московської біржі — подробиці

Прямий ефір