У НАТО залишилося кілька років, щоб підготуватися до протистояння з Росією — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Країни НАТО мають прискорити виробництво військової техніки. У цьому впевнений головнокомандувач Об’єднаних сил у Європі. За словами генерала Крістофера Каволі, країни Альянсу від початку повномасштабної війни Росії проти України та дедалі вищих загроз із боку Кремля змінили стратегію. За останні кілька років від операцій за межами власних територій сили НАТО зосередилися на потенційному захисті країн-учасниць, повідомляє FREEДОМ.

НАТО розробляє план відповіді на можливу військову агресію Росії та готується поставити перед членами Альянсу нові вимоги щодо зміцнення протиповітряної оборони та поповнення запасів ракет великої дальності. Про це пише агентство Reuters. Водночас видання The Telegraph, спираючись на власні джерела, публікує нові плани Альянсу в разі ескалації.

“Згідно з наявними планами, американські війська висаджуватимуться в нідерландських портах, а потім сідатимуть на поїзди, що перевозитимуть їх через Німеччину й далі в Польщу. Однак у кулуарах ведуться переговори про розширення маршрутів до інших портів, щоб гарантувати, що наземну лінію зв’язку не буде перервано силами Москви. Якщо натовські війська, що прибувають із Нідерландів, потраплять під російські бомбардування або порти Північної Європи будуть зруйновані, Альянс має намір перемикнути увагу на порти Італії, Греції та Туреччини”, — пише The Telegraph.

Аналогічні плани розроблено для транспортування військ із турецьких і грецьких портів через Болгарію та Румунію. На обговоренні й плани транспортування військ через порти на Балканах, а також через Норвегію, Швецію та Фінляндію.

“Ми повинні бути готові до війни до 2029 року. Ми повинні забезпечити стримування, щоб запобігти найгіршому. Три питання є центральними: кадри, матеріали та фінанси. У надзвичайній ситуації нам потрібні молоді чоловіки та жінки, які зможуть захистити цю країну”, — заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Водночас головнокомандувач Збройних сил Норвегії Ейрік Крістофферсен упевнений, що в Альянсу є менше часу — до трьох років, щоб підготуватися до можливого протистояння. 

Про підвищену загрозу говорять і в країнах Балтії, які мають спільний кордон із Росією. Там уже відновлюють призов до армії та проводять тренування резервістів.

А німецьке видання Bild з посиланням на власні джерела в розвідках європейських країн повідомляло про те, що Росія спробує атакувати країни НАТО вже наприкінці 2024 року або на початку 2025-го. Водночас у самому Альянсі таких побоювань публічно поки що не висловлюють.

“Ми не бачимо жодної негайної загрози для будь-якого з членів НАТО. І зараз, звичайно, Росія більш ніж зайнята війною в Україні. Вони перекинули в Україну чимало сил з територій, наближених до Фінляндії та північноєвропейських країн. НАТО — це 50% всієї військової сили світу, НАТО — це найпотужніший військовий альянс у світі. І принцип статті 5 статуту НАТО про колективну оборону — це запобігати нападу”, — цитує генсека НАТО Єнса Столтенберга видання “Голос Америки”.

Поки військовий істеблішмент країн Заходу розробляє плани щодо ймовірного захисту територій членів НАТО, політики наполегливо дотримуються риторики — допомога Україні не повинна припинятись, проте війни між НАТО та Росією слід уникати всіма можливими способами.

“Підтримуючи Україну, ми маємо водночас пам’ятати про те, як запобігти ескалації, що може призвести до війни між Росією та НАТО. Я обіцяю, що яким би сильним не був тиск, я завжди діятиму обачно, щоб розв’язати питання в такій небезпечній ситуації. Ми повинні уникнути великої війни — війни між Росією і НАТО. Водночас ми маємо забезпечити Україні можливість захистити свій суверенітет і незалежність”, — акцентував канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Частково сценарій захисту країн НАТО від нападу російських військ моделювався під час наймасштабніших з часів холодної війни навчань, які пройшли в Європі. Офіційно навчання закінчилися ще наприкінці травня, проте понад 100 тис. військових, як і раніше, перебувають у стані підвищеної готовності.

Читайте також: Носії “Цирконів” у секундах польоту до США: Росія проведе військові навчання на Карибах (ВІДЕО)

Прямий ефір