НАТО працює над узгодженням довгострокових фінансових зобов’язань і гарантій допомоги Україні — заява Столтенберга

Єнс Столтенберг. Скриншот: uatv.ua

Україні потрібна передбачувана та безперервна підтримка з боку союзників по НАТО у протистоянні російській агресії. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг сьогодні, 6 червня під час візиту до Фінляндії, повідомляє FREEДОМ із посиланням на офіційний сайт НАТО.

У Гельсінкі Столтенберг зустрівся з президентом Фінляндії Александром Стуббом.

Генеральний секретар наголосив, що з Фінляндією як союзником НАТО стає сильнішим, а Фінляндія безпечнішою. Він привітав той факт, що Фінляндія інвестує 2% свого ВВП в оборону. Також він похвалив Фінляндію за її підтримку України, зокрема 2 млрд євро у вигляді військової допомоги. За словами генсека Альянсу, на саміті НАТО та під час підготовки до нього йтиметься про те, як забезпечити підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно.

“За останні місяці ми стали свідками деяких прогалин і затримок у наданні військової допомоги Україні. Нам необхідно подбати про те, щоб цього не повторилося. І це причина, чому ми зараз працюємо в Альянсі над тим, як створити місію НАТО для України, а також над тим, як узгодити довгострокові фінансові зобов’язання та гарантувати, що Україна отримає передбачуваність і підзвітність, які їм необхідні, коли справа доходить до військової підтримки з боку союзників по НАТО”, — зазначив Столтенберг.

Читайте також: Договір про безпеку стане головною темою зустрічей Зеленського і Байдена у Франції та Італії, — Чаленко

Нагадаємо, західні країни розробляють можливі контрзаходи у відповідь на російську кампанію диверсій у Європі, що зростає. Оскільки РФ вдається до гібридних атак, НАТО не хоче залучати п’яту статтю взаємної оборони Альянсу.

Прямий ефір